Jørgen Soknes. Foto: Marte Guttulsrød.

Over 70 personer samles på Røros for å lære om økologisk melkeproduksjon

Pressemelding:

Interessen for økologisk mat har økt og i fjor rapporterte alle de store dagligvarekjedene om 10-20% økt omsetning av økologiske varer. Rørosmeieriet merket også denne utviklingen og det trengs flere økologiske melkeprodusenter i fjellregionen for å dekke etterspørselen. 


Onsdag 25.august arrangerer Landbrukets Økoløft et møte om bærekraftig melkeproduksjon i Storstuggu på Røros hotell. Møtet er en del av konferansen I takt med naturen, som arrangeres i forbindelse med Rørosmeieriets 20 års jubileum.


Landbrukets Økoløft er et prosjekt i samarbeid mellom Norges Bondelag, Norsk bonde- og småbrukarlag, Norsk Landbruksrådgiving, Debio, Debioinfo, Statsforvalteren og Økologisk Norge. Prosjektet startet i 2016 og har siden oppstarten hatt en rekke landbruksmøter over hele landet. Felles for møtene er at de tar opp temaer relevante for økologisk gårdsdrift, både innen agronomi og marked. Målgruppa for møtene er både konvensjonelle og økologiske bønder, i tillegg til studenter og elever inne landbruksfag. Temaet for onsdagens møte er jordhelse og grovfôrkvalitet i melkeproduksjon, med søkelys på fjellregionen. Blant de deltakende er to skoleklasser fra naturbrukslinja på Hvam VGS, som har reist med buss opp til Røros for å delta på møtet.


«Det er gøy å se at så mange er interessert i å lære om disse temaene som står helt sentralt i et bærekraftig landbruk for fremtida. God jordhelse og grovfôrkvalitet er grunnlaget for god ressursutnyttelse på gården i et langtidsperspektiv. Man ser også at en sunn matjord med god vanntransport gir mer stabile avlinger og er mindre sårbare for et ustabilt klima som vi kan vente oss mer av i fremtida, i tillegg til at jorda selv får større kapasitet til å binde karbon.», sier Marte Guttulsrød, prosjektleder i Landbrukets økoløft.


Foredragsholderne på møte er blant andre rådgiverne Paula Merete Brekken fra TINE og Elin Thorbjørnsen fra Norsk Landbruksrådgiving. I tillegg holder Trond Vilhelm Lund, daglig leder hos Rørosmeieriet og Arnt Langen, som var sentral i stiftelsen av Rørosmeieriet i 2001, innlegg om behovet for flere økologiske melkeprodusenter i fjellregionen. Inspirasjonsbonde og økomelkprodusent Jørgen Soknes kommer også til å fortelle om sin gårdsdrift, hvor han har et spesielt fokus på klima og jordhelse. Han er 1 av 30 inspirasjonsbønder som er sentrale i prosjektet Landbrukets Økoløft, hvor de bistår med å dele sine erfaringer og gi innblikk i ulike måter å drive med økologisk matproduksjon. 


«På sikt kan landbruket være, ikke en del av klimaproblemet, men en del av klimaløsninga. Ved å bygge opp jorda kan vi som bønder bidra med å fange karbon. Her kommer det stadig ny forskning, og dette er den delen av landbruket som jeg syns er mest spennende å følge med på i tida som kommer», sier Jørgen Soknes som er økologisk melkebonde i Skaun og inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft.

Facebook
Twitter
LinkedIn