Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland med Rausjødalsosten fra Galåvolden Gård. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Ministerlansering av ny ost fra Galåvolden Gård (+)

Galåvolden Gård lanserte sin nye ost Rausjødalsosten i går naturlig nok på Rausjødalen setermeieri. Til stede var blant annet distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

– Etter en rekke prøveystinger og testing med Arnt og Gunn og Rasa fra Galåvolden i spissen, så har vi dag klart et produkt vi er stolte av. Som i den opprinnelige oppskrifta så inneholder osten safran, og den vaskes med bare saltvann i stedet for bakteriekultur den første tiden. Osten er uten hullsetting slik som alle oster var på den tiden, sa Ingulf Galåen under lanseringen.

Tilstede under lanseringen var en rekke prominente gjester med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland i spissen. Tre ordførere fra regionen, Marit Haugen som er styreleder i Tine, og Nina Sundquist direktør for stiftelsen Norsk Mat var blant andre av de prominente gjestene.

– Jeg er veldig stolt over det som regionen her har klart med Rørosmat i spissen har klart å utvikle seg til norges mathovedstad. Det arbeidet som er lagt ned her de siste årene fra veldig veldig mange og ikke minst det samarbeidet som man har utviklet på tvers av produkter og aktører gjør at man lykkes også med lokal verdiskapning og reiseliv og skaper arbeidsplasser ut fra lokalmaten, sa Helleland under sin tale ved lanseringen.

Fra venstre distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, direktør Nina Sundquist, fra Norsk Mat, Arve Bjørnstad, Ingulf Galåen, Marit Strand fra Norsk Mat, Marit Haugen styreleder i Tine. Foran: Arnt Langen, Rasa Augustinaviciene og Gunn Brønnum fra Galåvolden gård. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Gammel oppskrift

Historia om Rausjødalsosten starter i nyere tid starter på Tine sin avdeling på Røros for nesten 30 år siden.  Arnt Langen og Reidar Sommer jobbet med å utvikle nye produkter for å sikre fremtiden for meieriet. De tok blant annet da tak i den spennende historia rundt Rausjødalsosten, og de fikk tak i originaloppskrifta som var publisert i Romsdal Amtsblad i 1861. Oppskrifta var trykket med gotisk skrift så de fikk tak i historieekspert Amund Spangen på Røros til å skrive den av. De startet med prøveysttinger men fikk aldri fullført produktet.

Senere ble det etter initiativ fra Arve Bjørnstad i Rausjødalen dratt i gang forsøk med ysting på setra Bjørkjølen men der ble det slutt på drifta og dermed ystinga. Bjørnstad tok så kontakt med Galåvolden Gård for fire år siden om å utvikle og produsere Rausjødalsost. 

Det ble inngått en samarbeidsavtale der også Tine forpliktet seg å bidra og prosjektet fikk støtte fra Innovasjon Norge. Galåvolden tok med seg Arnt Langen som hadde jobbet med osten på 90-tallet og Tine koblet på May-Liss Heggeland. Sammen dro disse til Sveits på studietur for å lære mer om ystetradisjonene som sveitseren Hiestand hadde med seg til Rausjødalen i 1856 når den orginale oppskriften ble utviklet.

Spesialmerket

Under lanseringen i går ble også osten tildelt Spesialitet som er et offisielt merke for utvalgt lokalmat. Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

– Det er slik at Rausjødalsosten blir laget så tett opptil den originale ystemåten som mulig. Den lages med råvarer som gjør at det her er solid og god håndverkstradisjon. Så er det slik at for å få Spesialitetsmerket så må produktet godkjenne av en uavhengig fagjury. Denne juryen består av folk med bred matfaglig kompetanse. Bare mat- og drikkevarer i det helt øverste sjiktet kommer gjennom det her trange nåløyet. Fagjuryen har gjennom nøye testing kommet frem til at Rausjødalsosten i alle høyeste grad fortjener å få det merket, sa Marit Strand fra Stiftelsen Norsk Mat som delte ut Spesialitetsmerket til Rausjødalsosten under lanseringen.

Osten vil i likhet med andre produkt bli distribuert gjennom Rørosmat og er allerede å finne i både lokale butikker og butikker i Trondheim og Oslo.