Bergstaden Trelast Bygger´n Røros klager på vedtaket om å si nei til utbygging. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Klager på vedtak: Saksbehandlingsfeil og forskjellsbehandling (+)

Bergstaden Trelast ved Stein Vidar Sundt klager på kommunens vedtak om å si nei til et tilbygg mot Håelva. Årsaken er saksbehandlingsfeil, påberopt forskjellsbehandling og nye vurderinger fra NVE.

– Etter møtet med NVE, fremmer vi krav om at ny behandling må skje på bakgrunn av tre forhold. 1.Saksbehandlingsfeil fordi feil måledata er lagt til grunn. 2. At det er utøvd forskjellsbehandling, i forhold til andre tiltak i området. 3.På bakgrunn av NVEs vurdering av flomfare og hvilke avstandskrav som kreves for lagerbygg/næringsvirksomhet, sier Sundt i et brev sendt til ordfører Isak Busch, formannskapet, Dag Øyen og næringssjefen.

I avslagsbrevet fra Statsforvalteren sendt til Bergstaden Trelast fremkommer det at tiltaket vil komme 11.8 m fra elva. Det er ikke riktig ifølge Sundt. Trelasten har nylig gjennomført en kontrollmåling. Det viser seg at tidligere måling utført av kommunen, og som legges til grunn for Statsforvalterens saksbehandling, er en måling fra eksisterende grunnmur til eiendomsgrensa. Ikke til elva.

– Fra yttervegg på tiltaket det er søkt om, til elvekanten ble det i dag målt 14.5 m. Elva er fortsatt flomstor og ut i fra vegetasjonen i elva kan det plusses på ytterligere minst 2 m, ved normal vannføring. Vi snakker da om en avstand på ca. 16.5 m til elva, sier Sundt. 

Forskjellsbehandling

I brevet påpeker Sundt at de oppfatter det som forskjellsbehandling mellom tiltaket som er gjennomført på andre siden av veien hos Vianor og godkjennelsen av Coop Extras nye bygg og det ønskede tilbygget fra dem. 

– Vi stiller oss også undrende til at Vianor, på andre siden av veien har fått gjennomført et tiltak. Avstanden fra bygg til elva er her ca. 17 m, med dagens vannstand. På nabotomt på vår side av elva er areal tatt i bruk helt ned til vannkanten. Vi påberoper oss forskjellbehandling. De samme krav til avstand etc. fra elver og bekker var gjeldende den gang Vianor fikk tillatelse til å utvide sine areal. Tiltaket er nylig gjennomført. Vi merker oss at også Coop Extras nye bygg blir liggende nære elva. Og dette er også et tiltak som nylig er godkjent, fortsetter Sundt.

– Arealet er tatt i bruk helt ned til vannkanten, sier Sundt. Foto: Skjermbilde fra brevet.

Flere ønsker dialog

Sundt og Bergstaden Trelast har vært i dialog med NVE som antyder en mulig løsning i saken kan skje etter et møte med de involverte parter. 

– Vi håper at kommunen både fra politisk side og teknisk side så raskt som mulig kan komme på en synfaring, slik at det blir en bedre forståelse for området og de hydrologiske forhold, samt at det blir gjennomført en Teamskonferanse med NVE, Statsforvalteren, Røros Kommune og tiltakshaver Bergstaden Trelast, så raskt det lar seg gjøre. NVE ønsker å oppklare eventuelle misforståelser. Røros Kommune må ta initiativet til et slikt digitalt møte, sier Sundt. 

Sundt sier at også Trøndelag Fylkeskommune ønsker at kommunen vurderer saken på nytt. 

– Vi bemerker også at fylket henstiller Røros kommune om å se på saken på nytt. På dette grunnlag henstiller Bergstaden Trelast Røros kommune om å vurdere saken på nytt i henhold til det handlingsrom som kommunen faktisk har, etter at de faktiske forhold er brakt på rene. Det er kritisk for oss å få bygge ut for å forsvare videre drift. Mange arbeidsplasser vil kunne gå tapt. Vi ser fram til en konstruktiv dialog til det beste for alle parter, avslutter Sundt brevet til kommunen.