Røros kommune kan bli med i et pilotprosjekt om besøksavgift for turister. Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås orienterte kommunestyret om arbeidet med det i går kveld.
– Vi er meldt inn som en mulig deltaker i et pilotprosjekt om utprøving av en slik besøksavgift. Det fordrer imidlertid at man får midler til prosjektet, sa Jensås.
Røros kommune har foreløpig ingen forpliktelser og kan trekke seg ut av prosjektet når som helst. Jensås har vært i kontakt med Vestlandske Fjordlandskap som ser på problemstillingen rundt det å ta i bruk en slik avgift.
– Jeg har vært i kontakt med reiselivsdirektøren hos Vestlandske Fjordlandskap og de var i sluttfasen på en utredning om denne problemstillingen og forberedte et notat som de skulle sende inn til departementet, sa Jensås.
Utredningen om å ta i bruk en slik besøksavgift på Røros kom som en bestilling etter et verbalforslag i budsjettbehandlingen fra Venstre og Senterpartiet.
Konflikt med allemannsretten
Det er friluftsloven og allemannsretten som regulerer om man har muligheten til å ta en besøksavgift . Og denne gir ikke utgangspunktet mye mulighet i til dette.
– Formålet med denne loven er å verne friluftslivets naturgrunnlag og sikre allmennhetens rett til ferdsel, opphold m.v. i naturen, slik at muligheten til å utøve friluftsliv som en helsefremmende, trivselskapende og miljøvennlig fritidsaktivitet bevares og fremmes, heter det i paragraf 1 i friluftsloven.
Et sentralt moment ved allemannsretten er gratisprinsippet–det skal i utgangspunktet ikke knyttes økonomiske utgifter til utøvelse av allemannsretten.At allemannsretten er et gratis gode bidrar til å utjevne sosiale forskjeller, og har dermed en god sosial effekt. Friluftsliv har en dokumentert helseeffekt,og er en viktig faktor for forebyggende helsearbeid og for befolkningens livskvalitet. Derfor er det å bevare allemannsretten,og legge til rette for alle kan benytte seg av den,en sentral del av folkehelsepolitikken.