Pressemelding fra FIAS
Etter at FIAS innførte kildesortering av matavfall i fjor høst, ble det i løpet av årets fire siste måneder samlet inn 334 tonn matavfall, dvs. nesten 13 kg pr. innbygger.
Det er mer enn forventet, og noe vi er svært godt fornøyd med, sier kommunikasjonssjef i FIAS, Hanne Maageng Olsen. ‘- Men det er jo ikke sånn at vi vil ha inn mest mulig matavfall. Spiselig mat skal jo helst ikke kastes. Men skrell, skrotter og kaffegrut vil vi ikke ha i restavfallet lenger.» Matavfall legges i grønn pose, i dunken med grønt lokk. (Se vedlagte bilde.
Å kildesortere matavfallet gir flere positive miljøeffekter. FIAS sender matavfallet til Ecopro i Verdal, som produserer biogass som erstatter fossilt drivstoff i bussene i Trondheim. Bio-resten brukes som gjødsel, slik at næringsstoffene i matavfallet utnyttes. I tillegg blir det mindre restavfall, og da blir det mindre utslipp av CO2 når restavfall brennes i fjernvarmeanlegg.
I 2020 samlet FIAS inn 8.328 tonn restavfall fra husholdninger, hytter og bedrifter. Det er 382 tonn mindre enn året før, og størst nedgang var det på slutten av året. Det har nok sammenheng med at matavfallet sorteres ut. Men også enklere sortering av papp og papir, og henteordning for glass- og metallemballasje, kan ha bidratt til nedgangen.
Samtidig ser vi at avfallsmengden fra gjenvinningsstasjonene har økt mye i 2020. Mengden restavfall har økt med 26%, og trevirke med 23%. Dette er nok den største effekten FIAS har hatt av korona-året 2020. Når folk har vært mer hjemme og på hytta, har de hatt tid til både å rydde og pusse opp. Mengden impregnert trevirke har faktisk økt med over 50%, så det kan nok være at mange bygde ny platting i fjor. (Vedlagte bilde viser levering av trevirke.