I samarbeid med selskapet Aviant tester nå Jan Gunnar Skogås leder for Røros sykehus og Fremtidens Operasjonsrom ved St Olavs hospital en autonom drone mellom Røros og Trondheim.
– Det var for to år siden at man fikk ideen om å bruke drone for å frakte utstyr ut til sykehus i distriktene. Dette gjør at man blir tettere tilknyttet hovedavdelingen i vårt tilfelle da St Olavs hospital i Trondheim sier Jan Gunnar Skogås leder for Røros sykehus og Fremtidens Operasjonsrom til Rørosnytt.
Selskapet Aviant som Røros sykehus samarbeider med er startet av 3 tidligere MIT-studenter (med bakgrunn fra FFI, SINTEF, Lockheed Martin i USA) som nå går siste året på master ved NTNU.
– Vi har nå fløyet første tur fra Røros til Trondheim (120 km autonomt). Dette markerer den lengste autonome flyturen med droner utført over land i Norge, sier Lars Erik Fagernes CEO for Aviant AS til Rørosnytt.
Flyturen ble gjennomført i forrige uke. Dronen flyr opp til 150 meter over bakken i en ikke rett linje mellom Trondheim og Røros. Etter den første turen hadde den igjen 40 % av batterikapasiteten.
Daglig transport
Fra sykehuset på Røros så går det daglige transporter av prøver og annet medisinsk utstyr med enten offentlig transport eller private tilbydere til Trondheim. Tanken er at etter hvert kan droner brukes til å frakte blodprøver og annet medisinsk materiell mellom sykehus ute i distriktene og modersykehuset i Trondheim.
– Det vi tenker på i forhold til Røros sykehus er at det kunne være aktuelt å bruke drone som transportmiddel for å sende for eksempel blodprøver, biologisk prøvemateriale, medisinsk forbruksmateriell eller kirurgiske instrumenter, sier Skogås.
Skogås er leder for Fremtidens Operasjonsrom som er en arena for forskning- og utvikling ved St Olavs hospital i Trondheim. FOR er et samarbeid mellom St. Olavs hospital HF, Universitetssykehuset i Trondheim og NTNU, Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim.
Effektiviserer logistikken
– Droner vil effektivisere logistikken for analyse av medisinske prøver. Dette er spesielt relevant i dag under COVID pandemien der NRK rapporterer at en tredjedel av kommuner ikke koronatester i helger på grunn av manglende logistikk. Dronen er også elektrisk som vil bytte ut dagens transport med bensinbil, sier Fagernes.
Etter at den første turen med drone nå er gjennomført så skal man gjennomføre mange flere tester før man kan begynne å teste frakt av faktisk medisinsk materiell. Skogås håper at man kan starte med dette til sommeren.