Uttalelse fra Røros SVs årsmøte
Regjeringen la nylig fram sin klimamelding. Regjeringa ser ut til å mene at behovet for elektrisk energi vil bli ubegrenset fremover. I tillegg vil regjeringa at vi skal fortsette å lete og pumpe opp mer olje i nord.
Bruk av fossil energi må fases ut
Vi må fase ut bruken av fossil energi i Norge. Vi må øke CO2–avgiften, satse på energieffektivisering og bruk av fornybar energi.
Å spare energi er smartere enn å bruke mer og stadig bygge ut på bekostning av natur og miljø. Smarte bygg kan være sjølforsynt med energi ved hjelp av solceller, bergvarme og god varmegjenvinning. Vestsiden Ungdomsskole i Kongsberg er eksempel på et bygg som produserer mer energi enn det bruker i hele byggets levetid.
Derfor vil vi:
- Fase ut bruken av fossil energi i Norge gjennom å satse på energieffektivisering og mer bruk av fornybar energi
- Storstilt satsing på solceller og annen desentralisert energiproduksjon for eksempel bergvarme (geotermisk energi).
- Utvikle nye former for fornybar energi, slik som 2. generasjons biodrivstoff og flytende havvind.
- Satse på flytende havvind og energilagring ved å produsere hydrogen for transportsektoren
- Utviklingen må skje på en måte som er forsvarlig for klima, natur og annen fornybar ressursutnyttelse.
Vi redder ikke klima ved å ødelegge natur
Ubegrenset økning i bruk av elektrisk energi vil gi et stort press for utbygging og mer energiproduksjon i Norge. Man kaller det «fornybart» når energi skal komme fra vind og vann, men her må vi være på vakt.
Befolkning og folkevalgte trodde vindkraft kunne redde verden fra klimaendringer. I stedet ble vi lurt av smarte selskap og forretningsfolk som gjør raske penger på å rasere natur og selge fellesskapets ressurser ut av landet.
Samisk land er ikke fornybart. Når landet til samene er tatt fra dem, får de det aldri igjen. Da forsvinner kulturen, da forsvinner den tradisjonelle næringen, da forsvinner også urfolket. Landets arealer er heller ikke fornybare. Når anleggsveier og vindturbiner har tatt myrområdene på Stokkfjellet i Selbu, får vi ikke naturmangfoldet tilbake. Myr som karbonlager, må vernes fra vindkraftinvestorer og veiutbyggere.
Derfor vil vi:
- Legge større vekt på hensynet til naturmangfold og miljøinteresser.
- Utbyggingen av landbasert vindkraft må settes på pause. Gamle konsesjoner må trekkes tilbake der utbygginga ikke allerede er gjort.
- Si nei til utbygging i samiske områder.
- Vindkraft både til lands og til havs må eies av det offentlige på lik linje med vannkraft.
- Vi bør innføre naturressursskatt for vindkraft slik at inntektene i større grad kan komme fylker og kommuner til gode.
- Vannkraftverk må oppgraderes der det er mulig for å øke kapasiteten og sikre produksjonen.
- Gå imot flere eksportkabler før det er høstet erfaringer fra de to påbegynte kablene til Tyskland og Storbritannia. Samfunnsnytten må være tydelig dokumentert før det eventuelt kan bygges flere.
- Alle strømkabler til utlandet fra Norge skal være eid og kontrollert av Statnett.