Guri Heggem sier at det finnes flere areal som kan brukes til tomter sentralt på Røros. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+ Finnes flere areal til tomter

Guri Heggem sier at økonomien gjør at det er viktig å få tilflytting til kommunen. Hun er imidlertid frustrert over det hun ser som mangel på initiativ fra enkelte aktører.

– Man må gjøre det enklere å bygge seg hus i kommunen. Her syns jeg Røros Tomteselskap bør være mer proaktive. Jeg syns det blir for defensivt at tomteselskapet skal sitte og vente på at kommunen skal lage ferdig arealplanen. Det blir for reaktivt når de kunne gjort et eget initiativ til å kjøpe opp tomter og sette i gang med en privat reguleringsplan, sier hun.

Heggem sier at det er flere arealer som kunne vært brukt som tomter til bolighus sentrumsnært på Røros. Og at det ikke er mye arbeid med å få disse gjort tilgjengelige for folk som vil bosette seg her.

– Det er blant annet et stort areal i Vola ledig som Statskog eier. I tillegg finnes det tilbud fra grunneiere på Stormoen som har areal. Det skal så lite til for å få skaffet nye tomter for folk som vil bosette seg på Røros. Når da tomteselskapet sitter og er passive så blir jeg irritert, legger hun til.

Sentralisering og trange budsjetter

Nå har det skjedd et vedtak i kommunestyret der kommunestyret  har sagt hvordan vi skal ha skolestrukturen i kommunen. For mange kommuner er skole og oppvekst blant de budsjettpostene som koster mest penger. Heggem er klar over at budsjettet er stramt men roser samtidig administrasjonen i kommunen for at de er tydelig i kommunikasjonen overfor politikerne.  

Vi vet at budsjettet er stramt og det blir ikke noe mindre stramt. De utfordringene som vi står overfor nå kommer vi først til å se i 2022. Jeg syns det er kjempeflott at kommunedirektøren og økonomisjefen advarer oss såpass kraftig om situasjonen. For de gjør en god jobb i å fortelle oss hvordan det kan bli. Da må jo vi ta grep ut fra det. Så handler det jo også om noe grunnleggende her. Om man ser glasset som halvfullt eller halvtomt, sier hun.

Heggem sier at det kan bli vanskelig å snu trendene med globalisering og sentralisering. Men at det kan gjøres grep som påvirker utviklingen i distriktene. 

– Det handler om å påvirke slik at man kan snu utviklingen. Sentraliseringen og globaliseringen er vanskelig å påvirke men du kan gjøre politiske grep som gjør at du endrer på forutsetningene lokalt, sier hun. 

– Det kan jo bli endringer neste høst hvis Senterpartiet får en oppslutning på 25 prosent?

– Det er også en grunn til at jeg syns det var fryktelig forhastet å gjøre noe med skolestrukturen i kommunen. Etter mitt syn er det ingen tvil om at hvis vi får et regjeringsskifte så vil det jo være en større mulighet til å gjøre noe med inntektsgrunnlaget til kommunene, avslutter Heggem.