Førstkommende torsdag så er det første formannskapsmøtet etter sommerferien. Her kommer spørsmålet om nedleggelse av Brekken oppvekstsenter og Glåmos skole opp til behandling.
I saksdokumentet til formannskapet sier kommunen at de forventer å spare et sted mellom ni og ti millioner kroner på å legge ned Brekken oppvekstsenter og Glåmos skole.
– Dette betyr igjen at samlet driftskostnad for skoledelen av oppvekstsentrene kan spares inn ved en nedleggelse. Denne innsparingen vil være på i overkant av 10 millioner kroner. Til reduksjon av denne innsparingen kommer økte utgifter til skoleskyss. Disse utgiftene er på bakgrunn av dagens elevtall i oppvekstsentrene, beregnet til å øke med kroner 450’, sies det i saksdokumentet.
Fremdriften i saksgangen har blitt endret for å gi partiene i kommunestyret mulighet for ytterligere politisk prosess.
– Det legges derfor opp til en endret tidsplan der formannskapet i første behandling av saken får en vurdering av høringsinnspillene. Da vil alle politiske parti ha offentlig tilgang på den samme saksvurderingen. For at partiene skal ha mulighet for ytterligere politisk prosess, legges saken derfor først fram for realitetsbehandling i kommunestyrets oktobermøte, heter det i saksfremlegget til formannskapet.
Et annet viktig moment som trekkes frem i argumentasjonen er mangelen på godkjente lærere i fremtiden. Ved oppvekstsenteret i Brekken og på Glåmos skole så er det ingen lærere per dags dato som er godkjent til å undervise i norsk engelsk og matematikk fra 2025. Men det store antallet lærere på Røros skole brukes som argument for at elevene der vil bli undervist av lærere med godkjent kompetanse.
– Ved Røros skole er det så mange lærere at det er mulig å bruke faglærere der det trengs. Alle elever vil derfor ha mulighet til bli undervist av lærere med godkjent kompetanse, sies det i saksfremlegget til formannskapet.
Det virker å være en uttalelse som ikke er helt gjennomtenkt, og argumentet kan fort bli den tua som velter hele nedleggelseslasset.
Hvis det er greit å sende unger med skolebuss frem og tilbake fra Brekken og Glåmos til Røros, hvorfor er det er umulig for lærere med godkjent kompetanse å kjøre andre veien? Hvorfor kan ikke den godkjente kompetansen forflytte seg når elevene kan det?
Oktobermøtet i kommunestyret er den 29. oktober og da er saken med skolestrukturen i Røros kommune oppe til endelig behandling slik fremdriften er skissert nå.