Den årlige tilsynsrapporten fra Mattilsynet om årets Femundløp er ferdig og de er stort sett fornøyde med hva de observerte under årets løp.
– Vi registrerte at det var nesten 160 deltagere og cirka 1400 hunder, med andre ord et stort arrangement. Generelt mener vi at Femundløpet har tatt mange forhåndsregler og har vurdert godt ulike potensielle situasjoner i tillegg til at arrangøren har tatt med seg erfaring fra tidligere løp, skriver Mattilsynet i sin rapport.
Mattilsynet sier i rapporten at det at Femundløpet er så positiv til tilsynet og Dyrevelferdsloven er viktig og at det er et verdifult holdningsskapende arbeid som blir gjort.
– Tilnærmingen med at dere evaluerer godt og setter inn tiltak der det trengs er til fordel for velferden til hundene og også en fordel for kjørerne. Det at dere er så positive til tilsynet og Dyrevelferdsloven er viktig for nåværende og fremtidens dyrevelferd. I tillegg er det et verdifullt holdningsskapende arbeid som blir gjort for alle deltagerne, publikum og sannsynligvis flere rundt, sier de i rapporten.
Det var ikke bare skryt i rapporten, den viser til tre observasjonsområder som Mattilsynet veileder Femundløpet i å ytterligere forbedre.
- Dialogen mellom veterinær og TD på sjekkpunkt bør bli bedre for å fange opp mulige brudd på regelverket som å kjøre ut med halt hund.
- Det ble observert og rapportert om festligheter av publikum i en del av traseen som forstyrret hundene.
- Trase ned til elveisen til sjekkpunkt Trysil ble opplevd som ikke forsvarlig.
Daglig leder for Femundløpet Jon Anders Kokkvoll sier at de har et godt samarbeid med Mattilsynet.
– Femundløpet har over tid utviklet et veldig godt samarbeid med Mattilsynet. Deres konklusjon og veiledning i rapporten tar Femundløpet til etterretning, sier Kokkvoll.
Kokkvoll sier at Femundløpet skal være en fest men ikke på en slik måte at man utsetter hundene for stress.
– Organisatorisk har vi forbedringspunkter. Vi ønsker at Femundløpet skal være en «fest» i Femundløpsregionen, men ikke på en slik måte at det utsetter hundene for stress. Med dialog skal vi kunne løse dette til neste år. Likedan jobber vi med å se på endringer av deler av traseen bl.a. ned til Trysil, men også trase mellom Tynset og Orkelbogen, sier han.