Hans Petter Haugen Stor avstand og lite lys ved talerstolen foringer bildekvaliteten noe. Rørosnytt beklager det. Foto: Tore Østby

+ Nei til ekstra penger til kultur

Etter en interpellasjon fra repr. S. P. Haugen behandlet kommunestyret i kveld et forslag om ekstra kulturmidler etter avlyst kommunestyremøte. Her er Interpellasjonen fra Haugen:

Covid-19 har rammet samfunnet ganske kraftig også her på røros selv om vi foreløpig ikke har registrert noen smittede. Spesielt har turistnæringen og kulturlivet blitt rammet hardt med en rekke avlysninger. Vinterfestspill, Bergstadcup, Elden for å nevne noen. Mange eldre har sittet mye alene og har savnet besøk fra sine nære og kjente samt kultur og opplevelser. Felles møteplasser.

Det samme gjelder ungdom med bortfall av samlingsplasser, fritidstilbud og organisert aktivitet. Den 16 april kom beskjeden om at kommunestyremøte den 23 april ble avlyst pga lite saker. Og avlyse et kommunestyremøte bør være noe som sitter langt inne hos de som avlyser og være en god grunn for å gjøre det. I en koronakrise er det viktig at demokratiet i en kommune opprettholdes så langt det lar seg gjøre.

I midlertidig er det heller ingen grunn til å ha et kommunestyremøte bare for å ha det. Er det lite eller ingen saker til behandling kan en avlysning forsvares. Ikke minst fordi dette koster penger for en kommune. Et raskt overslag viser at i dette tilfelle ville det kostet 37 206 og arrangert dette kommunestyremøte. Nå dette ble avlyst mener Røros Senterparti at disse pengene kan gies til ulike veldedige formål i kommunen. Et eks kan være kulturtilbud for eldre og ungdommens hus. Derfor foreslår Røros Senterparti at 18 600 kr gies til kulturtilbud for eldre 18 600 kr gies til ungdommens hus.

Her er svaret fra ordføreren:

Innledningsvis vil jeg si understreke at det sitter langt inne for ordføreren å anbefale at et kommunestyremøte avlyses. Til møtet 23/4 lå det ingen saker til behandling, og jeg fant det derfor best at dette møtet gikk ut. Jeg mener fortsatt dette var en riktig prioritering, og har fått tilbakemeldinger fra en rekke kommunestyrerepresentanter om at de støttet den beslutningen. Dette var så vidt meg bekjent det eneste politiske møtet som ble avlyst mens samfunnet var nedstengt, og jeg er glad politikere og administrasjon i felleskap fant alternative løsninger som gjorde det mulig for oss å opprettholde lokaldemokratiets funksjoner i en krevende tid, der vi vet mange andre kommuner valgte å sette det meste på vent. 

Når det gjelder forslaget til vedtak fra Røros Senterparti ønsker jeg å dele noen tanker med kommunestyret. 

Jeg har stor forståelse og sympati for forslaget fra Røros Senterparti og er ikke i tvil om at dersom et slikt vedtak fattes her i kveld vil det komme til god nytte. Min umiddelbare reaksjon når jeg først mottok denne interpellasjonen var at jeg syntes det er en god idé, som jeg var positiv til. 

Ved første øyekast virker dette som en kurant sak, men jeg har likevel noen betenkeligheter og mener dette reiser noen prinsipielle problemstillinger kommunestyret er nødt til å ta stilling til når et vedtak skal fattes i denne sammenhengen. 

Det er riktig som representanten påpeker, at når et møte som dette ble avlyst blir det ikke utbetalt møtegodtgjørelse, som i utgangspunktet er avsatt i budsjett. Men av erfaring vet vi at det kan være behov for å avhold ekstraordinære møter i politiske fora i løpet av året. Slik sett risikerer vi å gå på et overforbruk på denne budsjettposten om vi vedtar å donere penger som er avsatt kostnader knyttet til politiske møter i budsjettet, før vi vet om pengene kommer til å komme til anvendelse eller ikke. 2020 har så langt vist oss at det er stor usikkerhet på mange områder i samfunnet, og det vil ikke overraske meg om vi har flere overraskelser i vente dette året. I lys av det mener jeg det kan være problematisk å ta fra budsjettposten til politiske møter, og risikere at vi ikke har nødvendige midler til å gjennomføre nødvendige møter før året er omme. 


Jeg tror det vil være uheldig om vi risikerer å sette oss i en situasjon der vi går på et overforbruk på politisk møtevirksomhet i en tid der vi er nødt til skjære ned på de fleste andre områder i kommunen

Dette handler ikke om at politikere skal flotte seg på bekostning av ungdom og eldre, men at jeg vil være sikker på at vi har de ressursene som trengs for å holde lokaldemokratiet i gang gjennom 2020. 

Jeg har likevel stor sans for initiativet som ligger bak denne interpellasjonen, og mener en styrking av tilbud til ungdom og eldre alltid er verd å etterstrebe. Etter flere runder med meg selv har jeg kommet frem til at jeg mener en slik sak best hører hjemme i budsjettbehandlingen, mens er frem til debatten om saken.

Voteringen endte med at forslaget fra Haugen ble avvist mot seks stemmer.