Klage på standpunktkarakterer i grunnskolen

Pressemelding fra Fylkesmannene

Det nærmer seg tiden for å sette standpunktkarakter i grunnskolen. Fylkesmannen har fått flere spørsmål og problemstillinger knyttet til årets arbeid med standpunktvurdering, men i all hovedsak gjelder ordinære regler for fastsetting av standpunkt.

Det som er annerledes i år er at elevene har fått deler av opplæringen via fjernundervisning, og at eksamen i grunnskolen er avlyst. Det kan ha betydning for vurderingsgrunnlaget.

Klage på standpunktkarakterer er regulert i forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven § 5-12. Det er også utarbeidet en veileder om behandling av klager på standpunktkarakterer.

Fylkesmannen understreker at grunnlaget for standpunktvurdering i fag er kompetansemålene i læreplanen. Det betyr at elevens samarbeidsevne, faglige interesse, selvstendighet, initiativ og innsats ikke skal være en del av vurderingsgrunnlaget i fag (unntatt i kroppsøving). Det er heller ikke anledning til å trekke inn forhold som orden og oppførsel i vurderingen av kompetansen. I forskriften § 3-3 står det eksplisitt at disse forholdene skal holdes utenfor den faglige vurderingen. Unntaket er fag der slike elementer er eksplisitt nevnt i kompetansemålene. Dette er presisert flere steder på Utdanningsdirektoratets hjemmesider.

Hva kan eleven eller foreldrene klage på?

Eleven har rett til å klage på alle standpunktkarakterer (i fag og orden/oppførsel) dersom eleven mener at gjeldende regler for fastsetting av standpunktkarakterer ikke er fulgt. Eleven kan klage selv, og foreldrene kan klage på vegne av umyndige elever. Eleven eller foreldrene kan kreve begrunnelse for standpunktkarakteren før de klager.

Hvordan skal skolen behandle klagen?

Når skolen har mottatt klage på en standpunktkarakter, skal skolen sende klagen videre til Fylkesmannen så raskt som mulig. Det beste og sikreste er å benytte elektronisk skjema (pålogging via ID-porten) og vi anbefaler sterkt at skolene benytter dette. Du finner skjemaet her!

Dokumentasjonskrav:

  • klagen
  • faglærers uttalelse (begrunnelse for karakteren)
  • rektors uttalelse

I dokumentene må følgende informasjon fremgå:

  • korrekt navn og postadresse til klager
  • kontaktinformasjon – skolen (hvem Fylkesmannen kan kontakte ved eventuelle spørsmål i juli)

Hva ser Fylkesmannen på i klagebehandlingen?

I klagebehandlingen vurderer Fylkesmannen hvorvidt gjeldende forskrift om karakterfastsetting er fulgt. Fylkesmannen kan altså ikke overprøve faglærerens vurderinger, såfremt disse er forankret i formål for faget og kompetansemålene. Faglærer skal dokumentere at standpunktkarakteren er basert på et bredt vurderingsgrunnlag som samlet viser den kompetansen eleven har i faget.

Det er den enkelte elevs karakter som blir vurdert i en klagebehandlingsprosess. Hvilke karakterer medelever har fått er slik sett uvesentlig for klageinstansen.

Mulige utfall av en klage

Dersom et vedtak om standpunktkarakter oppheves, skal rektor og faglærer foreta ny vurdering. Fylkesmannen kan altså ikke heve karakteren i fag. Etter at rektor og faglærer har foretatt ny vurdering, kan rektor opprettholde opprinnelig karakter eller fastsette ny karakter. Den nye vurderingen sendes i kopi til Fylkesmannen.

Ved klage på standpunkt i orden/oppførsel fastsetter fylkesmannen endelig karakter.

Fortløpende klagebehandling

Fylkesmannen vil behandle klagene fortløpende etter hvert som de kommer inn. Det er viktig at skoler som har sendt klager til Fylkesmannen kan kontaktes i perioden uke 26 til uke 28.