I år fyller eiendommen «Øgle» 100 år. Huset ble bygd av Gustav Engzelius i 1920. I årenes løp har bygget blitt brukt til mye forskjellig, som blant annet bilverksted, folkebad, veveri for Røros Tweed, butikklokale for Princess, lokale for Gjensidige Forsikring, eiendomsmegling, torvutsalg som solgte grønnsaker og blomster, og lager. Både kulturskolen og videregående skole har vært i Øgle.
I 1952 ble bygningen kjøpt av Røros Meieri, og senere solgt til Arbeidets rett i 1970. Fjell-Ljom har også hatt tilhold i Øgle. I jubileumsåret rommer Øgle ti topp moderne leiligheter.
Renovering
Øgle Eiendom AS kjøpte huset i 2014/2015. De har totalt renovert bygget, og fått på plass ti leiligheter. Øgle Eiendom engasjerte Lusparken Arkitekter AS i Trondheim, og gjennom Lusparken ble det brukt ulike konsulenter for at huset skulle bli i tipp topp moderne stand.
Huset skulle ikke forandres noe særlig utvendig. Men bygget har tre etasjer, fire med kjelleren og lagrene under, derfor var det ønske om å få på plass et heishus. Det kom reaksjoner på heishuset før det ble bygd, noen som mislikte plan og ide om et moderne heishus som tilbygg.
– Vi fikk en del kommentarer på at det var fælt med det glasshuset. Og så kommer de samme etterpå og sier at du verden hvor fint det ble, sier Edel Kristine Aspaas i Øgle Eiendom AS. Under restaureringen ble det funnet utrolig fint tømmer i veggene. Det var nesten vondt å kle inn det fine tømmeret, men det måtte jo isoleres, sier Edel Aspaas.
Meieri
Det har vært leilighet i Øgle tidligere også. Da Meieriet var der hadde meieribestyrer Breigutu med familie leilighet i 2. etasjen, og også rom i 3. etasje. Edel husker godt meieriutsalget.
– Det var fint. Man kom inn der med spann, man skulle ha melk eller fløte, sier hun.
Folkebad
I kjelleren til Øgle var det folkebad. Edel var og badet der noen ganger, da hun var lita jente. Hun ser fortsatt for seg hvordan det var der. Mange dusjer i båser bortover.
– Der var vi å badet. Vi hadde ikke noe badekar og dusj hjemme, sier Edel. Hun minnes at det var dusjer bortover i badet. Edel og ei venninne ble redde da de var der, fordi vannet var så varmt. Det var de ikke vant med. Inngangen til badet var med ei trapp på hjørnet mot den gamle drosjeholdeplassen, der som Destinasjon Røros er i dag.
Kulturhistorie
– Det var skikkelig kulturhistorie med det huset. Når man tenker på starten og frem til nå, så er det utrolig mye det har rommet. Hva det ikke har vært tenker jeg, sier Edel. Hun er glad for at huset nå har fine leiligheter, der beboerne trives godt. Edel får mange gode tilbakemeldinger fra de som bor der. De trives fordi de bor så lettvint, i tillegg er det helt nytt. Det er også en trygghet å bo mange sammen, i hver sin leilighet.
Ni av leilighetene er solgt. Leiligheten som ikke er solgt har hele tiden vært utleid, så det har bodd folk der hele tiden. Noen av de som flytter inn i Øgle er opptatt av historien, men ikke alle.