Både Brekken skole og Glåmos skole lever farlig i høstens budsjettbehandling i Røros kommune. I en dialogkonferanse med kommunestyret, kommunens tillitsvalgte og virksomhetsledere er arbeidet med budsjett og økonomiplan for perioden 2021–2024 i gang. Konferansen er åpen for alle, og kan følges på nettet.
I kommunedirektørens forslag ligger en nedleggelse av de to skolene, som er mye av fundamentet for de to bygdene. En del av bildet er synkende elevtall de siste årene, og i årene som kommer. Nå er deltakerne i dialogkonferansen delt opp i fire grupper, som skal komme med forslag til satsingsområder. Politikerne sier det er krevende å gå inn for en nedleggelse av skolene, uten at det så langt er kommet opp andre planer for å få økonomien til å henge sammen.
Etter å ha kommet seg av ROBEK-lista har Røros kommune gjort, og gjør store investeringer i nye bygg. Dette bidrar til større utgifter for kommunen de nærmeste årene. Lite tyder på at inntektene vil øke, og det er bakgrunnen for at forslaget om å legge ned bygdeskolene i Røros kommer opp igjen.
Det er bare fire år, siden skolene i Brekken og Glåmos ble fredet av politikerne. Samtidig ble planer om å etablere en privat Montesorriskole lagt på is.
Brekken og Glåmos skoler omtales ofte som grendeskolene i Røros. Det er litt historieløst og unøyaktig. Grendeskolene er nemlig borte for lengst. Både i Glåmos og Brekken er skolene siste rest av en kommuneadministrasjon. Nå er det bygdeskolene som står for fall. Da Glåmos skole ble bygd, var det et sentraliseringstiltak. Grendeskolene ble lagt ned, mens Glåmos var en egen kommune, og grendeskolen i Viken var den siste som ble lagt ned.
I kommunen Røros Landsogn var sentraliseringen så vidt kommet i gang før kommunesammenslåingen i 1964, men den kommunen hadde ingen sentralskole. Rørosgård skole ble lagt ned på slutten av femtitallet, og elevene derfra ble flyttet til Galåen skole. Galåen skole ble nedlagt i forbindelse med kommunesammenslåingen i 1964, og Djupsjølia skole led samme skjebne. Hådalen skole var Røros kommunes siste grendeskole som ble nedlagt, og den skolen levde nesten 30 år lengre enn kommunen den en gang tilhørte.
Nedleggelse av skole har det vært mange av i Norge. I perioden 1896 – 2017 ble 1391 skoler nedlagt i Norge.