Jan-Henrik Wilhelm Kuhlefelt hadde sin ungdomstid på Røros. Nå er han administrerende direktør i PFISTERER i Beijing, Kina, men straks offisielt på flyttefot tilbake til Norge etter nesten 20 år i Kina. Etter et opphold i Japan i februar kom han direkte til Norge og befinner seg nå her i landet.
Han har i flere uker anbefalt tiltak i Norge på linje med det som har kommet nå. Han mener at om tiltakene hadde kommet før, kunne Norge unngått å få den brede spredningen vi nå ser. Det vil vise seg om 14 dager om tiltakene nå kom tidsnok.
Erfaringene fra Kina viser at sosial begrensning har svært god effekt. Kuhlefelt mener de sosiale begrensningene som nå innføres er eneste mulighet på kort sikt, før vaksiner finnes, som kan føre til at videre smittespredning opphører.
– Hovedproblemet er at det tar i gjennomsnitt rundt 5 dager (2 til 14) fra smitte til en får merkbare symptomer. For å gjøre ting enda verre så, i motsetning til de fleste andre sykdommer, så kan en smitte andre i denne perioden, før en aner at man selv er smittet. Faktisk ser det ut til at smitten spres kraftigst i denne tidlige fasen. På toppen av det hele så vil i tillegg 20% aldri merke at de er smittet. Dette er i grunnen oppskriften på den perfekte smittsomme sykdom, sier Jan-Henrik Wilhelm Kuhlefelt til Rørosnytt.
Erfaringene fra Kina viser tydelig at for de fleste, rundt 80%, så er sykdommen ikke så alvorlig. Heldigvis så har ingen barn under 10 år dødd. Men, for noen få, spesielt de eldre og de med underliggende sykdommer så kan det bli veldig alvorlig. Dødsrater på 15% for de eldste er observert. Men også fullt friske yngre kan rammes.
I Kina så ble dødsfallet for en av legene som tidlig varslet om sykdommen en kraftig oppvekker. Han var midt i 30 årene og helt frisk før han selv ble smittet – og døde – på jobb på sykehuset i Wuhan.
Katastrofen som traff Wuhan i januar var en kombinasjon av eksplosjonsartet spredning og i løpet av et par uker og fullstendig sammenbrudd på sykehusene. Utfordringen er at opptil 20% av syke trenger legehjelp og kanskje halvparten av disse intensivbehandling.
– I praksis betyr dette at Norge har noen få dager igjen å stoppe spredningen. Hvis ikke kommer antallet kritisk syke å overstige tilgjengelige ressurser for hele Norge. Forskjellen i forhold til Kina var at det i hovedsak bare var i Hubei provinsen spredningen ble alvorlig. Kina kunne derved sende inn ekstra ressurser fra de resterende provinsene. Denne muligheten har ikke Norge. Slik det ser ut nå så er resten av Europa i samme situasjon, ikke mye ekstern hjelp å håpe på, sier Jan-Henrik Wilhelm Kuhlefelt.
Kina sendte i går det første flyet til Italia med utstyr og personell, men det er ikke realistisk å tro at de kan hjelpe Europa mye. For Kuhlefelt begynte smitteverntiltakene å merkes de siste ukene av januar. Først ble reising innenlands i Kina begrenset. Deretter ble skoler annonsert stengt og påbud om ansiktsmasker innført. Alt av restauranter, kino etc ble stengt. Samme med alle skisenter. Det er akkurat der vi i Norge er siden i dag.
– Videre så har det i Beijing blitt innført streng adgangskontroll til alle boliger (99% bor i blokk, lite eneboliger!), feber-kontroll av alle som skal inn eller ut, samme med undergrunn og busser. Alle firmaer er stengt og deretter overgang til hjemmekontor så langt som overhodet mulig, sier han.
I Norge har folk begynt å hamstre. Erfaringene fra Kina tilsier at det er helt unødvendig. I hele perioden så har matbutikker vært åpne, men all handling regulert med køsystem på utsiden med 2 meter mellom hver person, deretter innslipp i puljer for å hindre trengsel. I tillegg så bruker ALLE maske utendørs. Dette hindrer delvis smitte fra andre, men viktigere, begrenser mulighetene å smitte andre. I og med at en kanskje er smittet uten å vite det så er dette viktig.
Det som imponerte Kuhlefelt i Kina var at alle støttet opp om tiltakene etterhvert som de ble annonsert. Han håper at det samme blir tilfellet her. Selvfølgelig er det kjedelig å være isolert, men hvis dette redder liv så er det en liten pris å betale. Selv har Jan-Henrik Wilhelm Kuhlefelt og familien levd med viruset og tanker på dette i snart 2 måneder.
Svaret på om tiltakene som er gjort nå er nok til å stoppe smittespredning, kommer ikke med en gang, og folk må være tålmodig. Nedgangen i antall bekreftet smittede i Norge i går og i dag, skriver seg i hovedsak fra at det gjøres færre tester. På grunn av inkubasjonstiden, vil det bli oppdaget nye smittede i minst to uker til. Det er om 14 dager vi virkelig vil begynne å se effektene av tiltakene som er gjort, og som gjøres fremover.