Ordfører Isak Busch og regiondirektør for KS Trøndelag Anniken Kjær Haraldsen. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Det nye kommunestyret på skolebenken

Røros kommune og KS har folkevalgtopplæring for medlemmene av det nye kommunestyret i går og i dag.

– KS er ute med tilbud til alle kommuner og fylkeskommuner i Norge, det er en kjempesatsing i valgåret, vi mener at det er viktig at de folkevalgte trygges i rollen sin som folkevalgt og utøver den rollen. I år er det ekstra aktuelt fordi det har kommet endringer i kommuneloven, sier regiondirektør og prosessveileder Anniken Kjær Haraldsen i KS Trøndelag som leder opplæringen på Røros.

KS Folkevalgtprogram skal bidra til god rolleforståelse og hvordan man kan samspille til det beste for innbyggerne i kommunen, bydelen eller fylkeskommunen. Kjær Haraldsen sier at spørsmål om habilitet og sosiale medier er tema som ofte kommer opp på disse samlingene.

– Når jeg er ute og holder disse foredragene er habilitet er en gjenganger, vi har også diskutert det med sosiale medier, at det kan være en utfordring når man er i den rollen, det å være folkevalgt er en rolle du har hele tiden. Når man er ny som folkevalgt kan det være en overgang og kanskje noe man ikke er forberedt på. At man snakker om dette og finner ut av hvordan man skal håndtere ulike situasjoner opplever mange som nyttig, sier hun.

Røros kommune blir brukt av KS som eksempel på hvordan det kan gjøres i forhold til innbyggerinvolvering sier Kjær Haraldsen.

– På programmet i morgen er blant annet innbyggerinvolvering og der har jo Røros kommune gjort mye spennende og bra. Vi har brukt Røros som eksempel på våre arenaer i KS og de har vært inne hos oss og fortalt om hvordan de jobber, sier hun.

Det nye kommunestyret på Røros deltar på KS sitt Folkevalgtprogram. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Ny rolle og form

– Dette er en ny erfaring for meg, nå har jeg en aktiv rolle i folkevalgteopplæringen og snakker blant annet om ordførers rolle, og samspillet mellom ordfører og administrasjonen. Det er også viktig at kommunestyret som kollegium får si noe om hvordan de ønsker at møtene våre skal være, sier ordfører Isak Busch.

Busch sier at opplæringen av de folkevalgte har fått en ny form i år med at de involverer virksomhetslederne i Røros kommune.

– Folkevalgteopplæringen i år er annerledes enn tidligere, tidligere i dag har de folkevalgte fått møte de forskjellige virksomhetslederne som har presentert sin virksomhet, en slags speed date kan man si, og det var veldig interessant. Alle har sikkert lært noe nytt i dag i møtet med dem, meg selv inkludert. Vi har jo også folk i kommunestyret som har vært med i flere perioder og de har også gitt uttrykk for at de har lært noe nytt i dag, og da er det riktig vurdert av oss å ha en såpass grundig folkevalgtopplæring som vi har lagt opp til, sier Busch.

Busch sier at man som folkevalgt kommer til å gjøre vedtak som griper inn i folk sine liv enten de vil det eller ei, og derfor er det viktig med en grundig skolering.

– Folk skal settes i stand til å fatte såpass viktige og omfattende vedtak at vi er nødt til å ha en trygg og solid plattform. Vedtakene vi gjør påvirker faktisk folk sine liv, slik at man må være godt forberedt. Det handler mye om rollen som folkevalgt, som folkevalgt i et lite lokalsamfunn er det fort gjort å møte seg selv i døra. Hvordan man håndterer den rollen og det å være med på å gjøre vedtak som har innvirkning på noen som ikke ønsker vedtaket. Da må du være sikker på at du har fattet vedtaket på trygg grunn, og det bidrar denne opplæringen til, sier Busch.