Toyota Slettum og Destinasjon Røros har inngått samarbeid om bilutleie. I alle årene Tove R. Martens har vært hos Destinasjon Røros, har hun hatt et ønske om bilutleie. Det er mange attraksjoner i regionen som ikke er så lett tilgjengelig for tilreisende som kommer til Røros med fly eller tog.
Bærekraftige transportløsninger
I år startet Destinasjon Røros prosjektet «Bærekraftige transportløsninger». Bjørg Tørres Lindstad er prosjektleder for prosjektet, som handler om å få folk ut i regionen. Destinasjon Røros dekker et stort geografisk område, de har attraksjoner, severdigheter og aktører som ligger spredt rundt, men som ikke er spesielt tilgjengelig dersom man ikke har egen bil.
– Det er fint å ha tog og fly, men dersom man snakker om Røros så er det gata vi kan tilby, sier reiselivssjef Tove R. Martens.
F.eks. har Olavsgruva nedgang i besøk. Gruva ligger der som en hovedattraksjon, som er veldig relevant i forhold til historien her på fjellet. Den ligger 13 kilometer unna, og man må ha skyss for å komme dit. Røros er et verdensarvsted, et bærekraftig reisemål.
– Dersom vi ikke klarer å spre besøket, dersom vi jobber med å få opp turismen, for å få mange flere besøkende, så vil Sleggveien på sikt bli tråkket ned. Sentrum vil på sikt bli veldig belastet. Vi er ikke der enda så vi kan ta imot mange flere, men vi må forebygge, sier reiselivssjefen.
I cirkumferensen er det attraksjoner som ligger utenfor. Destinasjon Røros ønsker å opplyse folk om at det er verdt å dra dit, men det er ikke så lett skilte med dersom de ikke har egen bil.
Dersom man driver butikk skal man være økonomisk bærekraftig. For mange reiselivsaktører som ligger i distriktene er det ikke økonomisk bærekraftig. Det blir ofte en kortvarig lykke fordi man ikke klarer å bestå på grunn av at det ikke kommer nok besøk.
– Dersom vi jobber for å få flere folk på tog og fly, og ikke har et alternativ når de kommer hit, så vil det begrense seg hvor mye de kan komme seg ut, sier Tove. Det er også viktig for Destinasjon Røros å fylle verdenarven med noe, de må ha ett tilbud til sine tilreisende.
Kartlegging
Det første punktet i prosjektet har vært å kartlegge hva som finnes av transport i dag, og hva som brukes. Det har bl.a vært sendt ut spørreundersøkelse for besøkende, og til medlemmer fra Holtålen til Alvdal. Neste steg er å finne gapet. Brukerundersøkelsen skal også gi svar på hva de ønsker. Ønsker de å kjøre privatbil, eller ønsker de å reise kollektivt. Hvorfor og årsaker til det. Det skal lages en gapanalyse som skal gi informasjon om hva som finnes av transporttilbud. Dette kan brukes til å lage f.eks en app.
– Vi ser at det er noen hull. Busser og tog går ofte langs hovedveiene, og rutene ut i distriktene er ikke helt forenlig med både åpningstider og annet. Vi har satt igang noen prosjekter i forhold til å få opp transport. Det ene er bilutleie. Det andre er at vi har vært i dialog med museet, og satt igang ei arbeidsgruppe sammen med Røros Hotell og Bergstadens Hotell, for å få til buss opp mot Olavgruva. Det er en attraksjon som mange etterspør, men har ikke transport til å komme dit. Det oppleves både hos turistkontoret og på Rørosmuseet. En prøveløsning kan være at et par omvisninger om dagen kan kjøpes med transport, prosjektleder, Bjørg Tørres Lindstad.
I merkevareanalysen som ble gjort i sommer, kommer det tydelig frem at en av barrierene for å reise til Røros er ofte kommunikasjon. Både de som har vært her, og de som ikke har vært her opplever at det er vanskelig å kome seg hit. Det er langt unna og det er tungvint. Man kan ta fly og tog, men det er vanskelig å komme seg ut av gata.
Samarbeid
Tove og Bjørg tok kontakt med Toyota Slettum Bil, som de kjente som en løsningsorientert lokal aktør. De ønsket å se på muligheten for et samarbeid for å få til bilutleie, til de som har behov for bil for å komme seg rundt.
– For oss er dette utelukkende positivt. Som sagt vi er løsningsbasert, for oss å skaffe til veie et par biler er ikke det noe problem. Vi ser behovet, og dette kan gi den fleksibiliteten i forhold til de som kommer med tog eller fly, å komme seg ut og se de attraksjonene, sier Per Jarle Wahl hos Toyota Slettum Bil.
I første omgang blir det testet ut to Yaris hybridbiler. Man kan leie bilene for en ønsket tidsperiode og ta dem med hvor man vil. Det er turistkontoret som betjener utleien, der det er ut og innlevering av bilnøkkel. Hovedansvarlig for utleien er Ranja Merete Thørn. Klargjøring og vedlikehold er det Slettum som har ansvaret for. Leiebilen kan også forhåndsbestilles på nettet. Profilbildet til Destinasjon Røros er utenpå bilene, i tillegg er det tydelig markering av hvordan man kan få leid bilene.
– Jeg synes det er kjempegøy at vi får denne muligheten på plass. Jeg er så takknemlig for dette samarbeidet, sier Tove. Den langsiktige planen er at det også skal bli tilsvarende løsninger på Tynset.