Elisabeth Wikan Heidtmann (50) er ansatt som ny kommunalsjef i Røros kommune fra 1. september.
Heidtmann er oppvokst på Os, rett på sørsiden av kommunegrensa. Etter videregående skole på Tynset flyttet hun til Tyskland i forbindelse med studier og ble der i 11 år. Tiden i Tyskland formet henne mye, hun jobbet med blant annet kulturforskjeller i organisasjoner gjennom kontakten med norske bedrifter i Tyskland. Det å kunne klare å lese bedrifter og organisasjoner ble en del av kjernen i det som motiverer henne faglig sett.
– Bedriftskulturen i Tyskland og Norge er veldig forskjellig, den har blitt mindre de siste årene, men er fortsatt veldig merkbar. Jeg syns det er et interessant felt å jobbe med fordi det handler om å kunne lese en organisasjon og folket som jobber i den. De er jo preget av samfunnet rundt seg og skal jobbe sammen for å skape noe, dette er et kjempespennende tema for meg, sier Heidtmann.
Tilbake til Norge
Heidtmann tok mannen og firmaet med til Os når hun kom tilbake til Norge for 17 år siden. Tre barn og et småbruk i lia på Os er resultatet på et personlig plan siden hjemkomsten.
– De senere årene har jeg drevet mye med næringsutvikling på et overordnet nivå, blant annet for Vekst i Os. Jeg har jobbet med små bedrifter og små etableringer og vært med som sparringspartner underveis i etableringsfasen. Det er en jobb som jeg trivdes veldig godt med. Å se at folk har en ide og få de inn på rett spor og se at de lykkes med å skape noe rundt seg er kjempeflott, men det er enda viktigere for samfunnet rundt oss. Vi trenger hver eneste grunder vi har for å lykkes med å skape verdier og stabile arbeidsplasser i regionen, sier Heidtmann.
Røros kommune
I jobben for Røros kommune ønsker Heidtmann å bidra til en organisasjon som er rustet til å levere best mulige tjenester til innbyggerne innenfor de økonomiske rammene og det samfunnet vi lever i. Selv om det er mye møtevirksomhet i Røros kommune sammenlignet med det private næringsliv, mener Heidtmann det er viktig.
– Mye av suksesskriteriet for Røros kommune er hvordan man kan få de vel 600 ansatte til å samhandle og samorganisere på best mulig måte. Etter omorganiseringen i kommunen til todelt ledernivå er det fortsatt en del jobb med det å finne gode møtearenaer og strukturer for å samordne og utveksle informasjon, sier hun.
Hun har allerede kommet et stykke på vei med å bli kjent med de ulike ansvarsområdene sine. Heidtmann er rådmannens stedfortreder og får sentrale oppgaver i kommuneadministrasjonen fremover.
– Det er de forskjellige samfunnsområdene i kommunen det er snakk om, de er delt på tre kommunalsjefer. En har helse, en har oppvekst og jeg har resten som er virksomhetene teknisk avdeling, kultur og fritid, og brann/redning. I tillegg skal jeg har et overordnet ansvar og en koordineringsrolle for rådmannens stab og støttefunksjoner, sier hun.
Hun er ikke bare opptatt av effektivitet og best mulige resultater, hun er også opptatt av at ansatte blir sett og at de har best mulige rammer for å utføre jobben.
– Det å finne de gode løsningene der man skal legge til rette for at ting skal foregå mest mulig smidig og effektivt er også viktig. Vi er på jobben store deler av livet vårt, og bør legge til rette for at det skal bli mest mulig allright, sier Heidtmann.
Mulighetsrommet
Utviklingsstrategien for Røros kommune som organisasjon samt digitaliseringsstrategien er Heidtmanns ansvarsområde på overordnet strategisk nivå. Digital transformasjon som det heter på fint.
– Det handler om å være i forkant, man skal levere tjenester til innbyggerne innenfor de økonomiske rammene og det samfunnsutviklingen gir som muligheter. Ved å ligge i forkant med å ta i bruk ny teknologi som effektiviserer driften kan man klare å håndtere oppgavene innenfor de gitte økonomiske rammene. Det handler om å gjøre ungene våre rustet til å møte et digitalt samfunn, og hvordan vi løser utfordringene innenfor helse – og omsorgssektoren ved å ta i bruk ny teknologi. Alt dette handler om digital transformasjon, sier hun.
Heidtmann sier at det alltid vil være ulike meninger om hva som er en god bokommune, og hva som vil være de beste tiltakene og prioriteringene for å oppnå dette. Hun sier at det også handler om å kommunisere ut det man ønsker å få frem på rett måte og i de riktige flatene. Både til innbyggerne, brukerne og resten av verden rundt oss.
– Det finnes få svar med to streker under. Man må ha tillit til at alle ut fra sitt ståsted ønsker det samme. Det handler om å kunne leve et godt og meningsfullt liv og det er mye bra her i Røros kommune som vi kan være med å utvikle videre, sier Elisabeth Wikan Heidtmann.