Ryddige reoler gjør det enkelt for Nabo Shawkat Mohamad å finne det han vil ha. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Ti år med bygdeutvikling gjennom gjenbruk

I dag var årets siste dag med loppemarked i Feragen. Ti år med bygdeutvikling gjennom gjenbruk har blitt en suksess.

Bakgrunnen til loppemarkedet er at menneskene i Feragen satte seg ned for ti år siden i et bygdamøte der de måtte finne ut hva de skulle gjøre for å opprettholde driften av samfunnshuset.

– Det var så å si tom kasse, vi hadde nesten ingen penger på kontoen vår, og for å drifte samfunnshuset har vi mellom 50 000 og 100 000 i faste utgifter hvert år. Spørsmålet på møtet ble: Hva gjør vi? Etter en god del idemyldring landet vi på loppemarked, sier Rolf J. Feragen som leder ildsjelene som står bak loppemarkedet.

Gjengen i Feragen bygdalag begynte i det små og brukte tre til fire år på å komme til den formen loppemarkedet har i dag.

– Vi har gjort det for en vane at vi skiller av avdelinger med forskjellig innhold, sorterer og stiller ut like mye varer som om det skulle vært i en butikk. Med de reolene vi har kjøpt inn i år har vi et veldig oversiktlig loppemarked. Logistikk er viktig for at det skal gå smidig for seg, når man har 250 biler som er her samtidig klokka 11:00 på åpningsdagen, blir det mye folk som skal inn og ut på samme tid. Vi har et sted mellom 1000 og 1200 mennesker innom oss hvert år, fordelt på to helger, sier Feragen.

Rolf J. Feragen holder styr på potetene og loppemarkedet i Feragen. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

I Feragen med Stensaasen, er det cirka 50 fastboende, og det er en hard kjerne på ti til femten personer som jobber mest med loppemarkedet. Den første loppehelga i året dobles innbyggertallet for da kommer folk hjem for å hjelpe til.

– Cirka seks måneder i året bruker vi på dette her, det er et årsverk i dugnadstimer. Resultatet av den innsatsen er at vi har penger til å drifte samfunnshuset året gjennom og har det åpent for andre lag og foreninger, og så investerer vi litt. Vi har jo blant annet bygd en hall for å kunne ta i mot lopper hele året, sier Feragen.

Rolf J. Feragen fremhever innsatsen til pensjonistene i bygda.

– De legger ned en utrolig innsats, de er her på dagtid og gjør en god del når vi andre er på jobb. Uten dem ville ikke loppemarkedet i Feragen eksistert, sier han.

To blide karer som selger brukte møbler. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Etter siste dagen med loppemarked bruker Feragen bygdalag en liten måned på å rydde ned og vaske huset og gjøre det klart til andre arrangement.

– Vi sorterer godt når vi er ferdig, og ser hva vi sitter igjen med. Vi prøver å få til en alternering med loppene og gir bort en del klær og andre ting til forskjellige trengende rundt i verden med forskjellige hjelpesendinger. Kopper og kar grovsorteres, noe kjøres til FIAS, noe til andre mottak, og noe tar vi vare på, sier Feragen.

Når det gjelder neste år så er de allerede i gang, det kommer stadig vekk inn nye lopper. Rolf J. Feragen sier at bygdalaget tar imot lopper hele året og logistikken for neste år er allerede på plass.

– Vi har en egen intern komite med ansvarsområder som er fordelt utover, og vi har et evalueringsmøte når vi er ferdig, før vi setter igang på nytt igjen, sier han.