Nå like etter sommeren har det kommet en helt ny sørsamisk podcast som heter «Åarjelsaemien Åssjalommesh» (sørsamiske tanker»), som er å finne på urplay.se. I den sørsamiske podcasten er det tre sørsamiske ungdommer som prøver å svare på ulike spørsmål om samiske problemstillinger og skal gi råd. Ina Theres Sparrok, Maja Sööfe Fjällström og Tåamma Bransfjell er de tre ungdommene som er med i podcasten, samt Patricia Fjällgren som er den som styrer samtalene i podcasten.
-Jeg synes det er viktig å synliggjøre og bruke språket, så derfor svarte jeg ja med én gang jeg fikk spørsmål om å være med. Det var først etterpå at jeg spurte om hva og hvilke temaer vi skulle ha. Det er ulike spørsmål om kjærlighet og andre forskjellige «case». Jeg mener jo det er viktig og at spørsmålene er bra, på grunn av at de er nyttige i sør-saepmie og i hele saepmie. Det er bra at det kommer noe som synliggjør språket, sier Tåamma.
Før denne sørsamiske podcasten fantes det allerede den samme type podcast på nordsamisk og lulesamisk som handler om de samme temaene. Derfor er denne podcasten på sørsamisk den siste som er blitt gjort av det samme konseptet. Tåamma sier også at det er slik at det er ulike spørsmål og problemstillinger knyttet til nordsamer og sørsamer, og derfor trengs det en egen podcast som tar opp problemstillinger for sørsamer også.
Tåamma sier at podcast og andre ulike sosiale medier hører til i samtiden og at vi kan bruke dette som en fordel. For det finnes jo, så hvorfor ikke bruke det som en mulighet? Han synes det er veldig bra at slikt blir gjort og han håper det kommer flere podcaster, kortfilmer eller annet innenfor journalistikk.
-Det er også bra å vise det norske samfunnet at språket lever. For det er jo slik at man for eksempel ikke hører språket på butikken eller på skolen. Det er jo også slik at samiskfaget på skolen ikke er for andre elever, men bare for samiskelever, og med en slik podcast så kan jo alle høre på. For da viser man at podcasten ikke bare er for andre samer, men for andre samfunn også, sier Tåamma.
Til slutt sier Tåamma at han håper at det kommer flere slike prosjekter i framtiden, som for eksempel podcast, blogg og lignende. Han sier han tror at om det er noen som for eksempel ønsker å skrive en blogg, så finnes det folk som vil lese det. Dette er en liten oppfordring til andre som ønsker å bruke språket.