Denne uka har Verdensarvstedet Røros bergstad og Circumferensen besøk fra Verdensarvstedet Falun. 18 ungdomsskoleelever fra fem forskjellige skoler er med på et ukes opphold her i forbindelse med utveksling mellom de to stedene.
Det er Røros kommune ved verdensarvkoordinator Torfinn Rohde og Rørosmuseet som arrangerer oppholdet i forbindelse med Rørosmuseets skoleprosjekt «Verdensarven som veiviser». I går og i dag har gruppa blitt supplert med 16 elever fra 9. trinn i Røros, Holtålen, Tolga og Os, og de møtte ulike aktiviteter ulike steder i Circumferensen.
Dette er et samarbeid, både mellom ulike land, ulike verdensarvbyer og mellom kommunene, på tvers av fylkesgrenser. Møtet mellom lokale ungdommer og de ungdommene som er på besøk fra Falun er viktig, sier verdensarvkoordinator Torfinn Rohde.
-Når vi snakker om Falun er det to ting. Det ene er jo det gamle forholdet vårt med Falun som vennskapsby og Røros, Kobberleden og hele den historien der. Og så er det at v i er verdensarvbyer begge to, sier Torfinn.
I fjor var det Europeisk kulturvernår, og verdensarvrådene i de to forskjellige byene tok et initiativ for at de skulle få til et samarbeid på skole og ungdomssiden.
Ungdommene har et tett program fra morgen til kveld denne uken. På mandag var elevene bl.a. i Røros kirke. I går var ungdommene halve dagen på Bygningsvernsenteret i Kurantgården, besøk i Olavsgruva før dagen ble avsluttet med grilling i Mølmannsdalen. I løpet av uken blir det også besøk på Femundshytten, Oddentunet og Muggruva. Dersom det blir snøvær og vind trekker de nedover mot Eidet smeltehytte i stedet for Mugg.
-Det er fire intense dager. De bor på leirskolen på Storwartz. Det er nå artig. Da bor de midt i verdensarven også, sier Rohde.
I Kurantgården i går deltok ungdommene på smiing, laging av maling, taktekking, baking av pjalt og lapper og strikking. Ungdommene rullerte slik at alle fikk prøvd de ulike aktivitetene.
-Det som er så flott oppi Kurantgården her er at håndverkerne og de som jobber på museet er så dyktige til å drive med formidling, sier Torfinn.
Her er noen glimt fra aktivitetene i Kurantgården: