Kristine Rise. Foto: Wil Lee-Wright.

9.klassinger feirer matregionen (+)

Det blir mye matglede når 40 ungdomsskoler over hele Trøndelag feirer Matmanifestdagen andre uka i februar. 9. trinn ved Røros skole feirer matregionen tirsdag 8. februar. I år har Trondheim og Trøndelag status som europeisk matregion.

·  I februar hvert år feirer Trøndelag Matmanifestdagen. Målet er å sette fokus på trønderske råvarer, framtidstro og karrieremuligheter i bransjen. Vi er så glade for at så mange ungdomsskoler deltar i år til tross for korona. Vi ønsker å gi ungdom følelsen av å være en del av en sterk matregion, og vise at faget Mat og helse er viktig for å bygge dette, sier prosjektleder Kristine Rise i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. 

Matriket midt, ung restaurant 2021. Illustrasjonsfoto: Ole Ekker

I 2011 fikk Trøndelag, som første region i verden, sitt eget matmanifest. Dette kom etter flere år med målrettet og tydelig lokalmatsatsing i regionen. Matmanifestet skulle forsterke og forankre oppgaven om å utvikle Trøndelag som en matregion. Det består av åtte punkter og omhandler ulike tema rundt matproduksjon og matkultur, barn og unge, forskning og utvikling. 

· Trøndersk Matmanifest er leirbålet som trønderne kan samle seg rundt, og vise hverandre hvordan vi jobber for trøndersk mat og drikke. Matmanifestdagen er den dagen vi viser fram dette samarbeidet, og alt vi har fått til i matregionen. Vi setter ekstra fokus på barn og unge, for det er de som skal ta matregionen videre. Gjennom Mat- og helsefaget i grunnskolen har vi mulighet til å sikre matglede og kunnskap om mat og drikke som blir viktig i framtida. Denne dagen viser ungdommene matglede i praksis, ved å lage seg en ekstra god lunsj og invitere gjester. Hva er vel bedre enn å spise god, lokal mat sammen med andre? I tillegg er neste generasjon opptatt av ei bærekraftig framtid, og trøndersk matproduksjon er en del av dette, sier Rise, som sammen med prosjektleder Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke har vært i kontakt med ungdomsskolene i Trøndelag.  

-Vi har invitert alle ungdomsskolene i Trøndelag til å ta del i feiringen, cirka 40 skoler får til å gjennomføre. Tilbakemeldingene er at de ser fram til denne dagen. Vi har fått kokk Mette Evensen og Martin Trana Flak til å lage noen enkle retter med trønderske råvarer til inspirasjon for elevene. Det er flere skoler som allerede har prøvd ut disse oppskriftene og funnet sin favoritt til Matmanifestdagen, sier Brit Melting.  

Trøndelag har de siste årene markert seg som en internasjonalt anerkjent matregion og i 2022 har Trondheim og Trøndelag fått tittelen European Region of Gastronomy.  

Matriket midt, ung restaurant 2021. Illustrasjonsfoto: Ole Ekker
Facebook
Twitter
LinkedIn