Bruktmarked flyttes til søndag

Værmeldingen for lørdag 27/7 ble dårligere enn arrangørene håpet på, og det planlagte bruktmarkedet på Nilsenhjørnet flyttes til søndag. Da er det meldt sol og fine forhold for bruktmarked.

Framtiden i våre hender Røros arrangerer bruktmarked på Nilsenhjørnet søndag 28. juli. Det er gratis for alle å sette opp bord og telt for å selge brukte ting og klær. I år åpnes det også for selgere av håndarbeid og hjemmelaget mat. Påmelding til Framtiden i våre hender

– Det er fjerde året vi gjør dette, og i fjor var vi igjen heldige med været, og det krydde av selgere og skattejegere. Det er hyggelig med liv i gata, og Nilsenhjørnet er et ypperlig samlingspunkt. Grunneier Coop Midt-Norge er også glade for aktivitet i parken, sier Hanne Feragen, styreleder i Framtiden i våre hender Røros. Hun legger til at Framtiden i våre hender ønsker å oppfordre til gjenbruk, og Røros trenger en enkel måte for folk til å selge og kjøpe brukte gjenstander, klær og annet. Forbruk er den største kilden til klimakrisen og naturkrisen, og verden trenger en mer rettferdig fordeling mellom nord og sør på jordkloden. Gjenbruk hjelper også til økonomisk utjevning lokalt.

Stort jubileumsår for Elden

2024 er jubileumsår for Elden, som i år kan feire sitt 30-årsjubileum. Jubileet ble tjuvstartet i mai med konsert med Røros Storband i Røros kirke.

Kostymer

13. juni åpnet Eldens jubileumsutstilling i Røros bibliotek med utvalgte kostymer og skissetegninger gjennom 30 år. Kostymegjengen til Elden er en stabil gjeng som holder på gjennom hele året. Ellen har hatt mange antrekk gjennom tidende. Utstillingen viser også uniformer som ble brukt i 1994 og 1996.

Bakom Elden

Elden sin regiassistent Stian Tranung er også illusttratør og har tegnet en utstilling som heter Bakom Elden. Til utstillingen har han laget tretti tegninger med hans observasjoner fra Elden. Elden er ikke bare magisk teater, det kan også være vennskap, samhold og den type ting. Utstillingen Bakom Elden vises hos Rørosmuseet frem til 8. september.

Mal en meter fred

Et veldig populært tilbud på Doktortjønna er «Mal en meter fred». Dette er et samarbeid mellom Elden, Rorosmuseet og Kunst og Kaos. Der kan barn male gratis, og være med på et maleverksted. Fredag 2. august blir bildene montert og satt opp ved inngangen til Smelthytta. Det har vært mage barn innom årets maleverksted så årets maleri blir stort. Fredsmaleriene viser barns refleksjoner rundt tematikken krig og fred. Det er Ellen Kristine Klemmetvold hos Kunst og Kaos som har ansvaret for maleverkstedet som startet allerede i juni.

Mini-Elden

Det blir «Mini-Elden» i år også. Det er barnas egen oppsetning av Elden. I år er Mini-Elden flyttet til hovedscenen. De har forestillinger tirsdag og onsdag i den siste spilluken.

Mini-Elden er veldig populært blant store og små. Her inviterer barna i Elden publikum til å se deres versjon av Elden. Her spilles det med hjerte utenpå drakta. Det er gratis for barn, men voksne må betale inngang. Det selges kaffe og kaker og inntektene går til et veldedig formål som barna bestemmer.

Konsert

Eldens musikk har forandret seg mye i løpet av 30 år. 31. juli og 1. august blir det to konserter i Gruva på Bergstadens Hotell. Da blir det Elden-musikk gjennom 30 år. Da kan man høre solister fra de ulike tiårene, blant annet Anne Karin Tønset Wendelboe som var første Ellen. Lasse Kolsrud som Per Åke. Åsmund Lockert Rohde, Per Ivar Lundli og Tiril Ramberg blir også å høre sammen med bandet.

Jubileumsåret blir avsluttet med en konsert i november i Røros kirke der Bergstadkoret skal synge deler av Elden.

– Vi har et veldig stort jubileumsår. Ja, definitivt, sier daglig leder for Elden Siri B. Gellein.

Elden 2024. Foto: Tove Østby