MedHum humanitæraksjon på Røros. Foto: Svend Agne Strømmevold

2000 kilometer for en god sak

30 norske medisinstudenter er i ferd med å tilbakelegge 2000 kilometer på sykkelsetet som del av MedHum, Norges største studentdrevne humanitæraksjon. På mandag kom de til Røros.

Aksjonen arrangeres hvert partallsår, og årets aksjon samler inn penger til humanitære prosjekter med fokus på lav- og mellominntektsland, og forebyggende helsearbeid.

Som leirskole for voksne

Nestleder i sentralstyret til MedHum, Sara Soraya Eriksen, har tatt initiativet til aksjonen,, og forteller at medisinstudentene har syklet i gjennomsnitt ti mil hver dag.

– MedHum, medisinstudentenes humanitæraksjon, skal være en arena for medisinstudenter der en kan engasjere seg og bry seg om globale helseutfordringer, forklarer Sara.

– Det er kjempesosialt. Noen har kommentert at det føles ut som leirskole for voksne, litt som backpacking. Man kommer veldig tett på hverandre når man er på tur sammen på den måten, for man blir jo kjent med hverandre gjennom hele følelsesspekteret. Man blir utrolig fort glad i hverandre, så samholdet har vært helt supert, og folk tar i et tak og hjelper hverandre, sier Soraya Eriksen.

 I år går pengene fra aksjonen til UNICEFs prosjekt i Elfenbenskysten «Din Søppel Min Helse», som utnytter den enorme forsøplingen i landet til å bygge sanitærfasiliteter og skoler samt sikre kvinner lønnet arbeid. Dette gjøres ved at plasten samles inn fra naturen og videre resirkuleres til byggebrikker.