Da er sisteslåtten ferdig og forsituasjonen for bøndene til vinteren er klar. Nils Petter og Bård Aas på Påsken gård kan fortelle om en bra vekstsommer for gresset.
– Det var en veldig varierende start på sommeren, man hadde fine perioder og så ble det nesten vinter igjen. Våren kom egentlig sent, første del av juni var også kald og guffen, og årsveksten så dårlig ut. Men så kom en god del regn, og regn er jo en forutsetning for at gresset skal vokse. Når vi kom til første juli så det riktig bra ut når førsteslåtten begynte, sier Bård Aas som har drevet som bonde på Påsken gård i mange år.
Aas sier at deler av sommeren i år var tørrere enn i fjor, men at det kom regn tidsnok som berget slåtten.
– Juli var forferdelig tørr, det var vel den tørreste juli i manns minne. Det var tørrere i juli i år enn i fjor faktisk. Vi begynte å få en del tørkeskader i juli, men heldigvis kom det regn slik at høyet ble berget. Det har vært et godt år, men å si at det har vært et kronår er vel å ta i. Vi kan vel si at det har vært 20 prosent bedre enn et normalår for oss, sier Aas.
Fjoråret for bøndene på Røros var dårligere enn normalen med den tørre varme sommeren. Men i år har det vært bedre.
– Fjoråret var 10 prosent dårligere enn normalen, men det kunne ha vært mye verre. Vi ble reddet av andreslåtten, den ble veldig bra. Hvis førsteslåtten blir dårlig, får man gjerne en god andreslått, det har med frigjøring av næringsstoffer i jorda å gjøre. Det kan nesten virke som det er en iboende mekanisme i naturen som sørger for at det sjelden blir krise når førsteslåtten har vært dårlig sier Aas.
Sønnen Nils Petter som har tatt over driften sier at fjoråret var tett på å bli katastrofalt.
– Hvis det hadde drøyet 14 dager med regnet i fjor hadde det virkelig vært kroken på døra, det var skikkelig sviskader, sier Nils Petter Aas.
Sensommeren og høsten
Nils Petter sier at regnet på sensommeren har gitt en del utfordringer i forhold til det å få inn andreslåtten.
– Det har vært noen utfordringer med å få inn andreslåtten på grunn av regn. Det har ikke regnet store mengder, men det har regnet litt hele tiden. Været har ikke vært like godt som ved førsteslåtten. Man tilstreber å få rundballene så tørre som mulig på grunn av håndtering og næringsinnhold. Nå har det vært lange kalde netter med mye dugg om morgenen, men midtsommers er det korte varme netter og da er det enklere å få rundballene slik man vil ha dem, sier han.
Lengre perspektiv
Bård Aas sier at avlingene har ikke variert så mye sett i et lengre perspektiv. For 40-50 år siden var det ikke aktuelt å har to slåtter, så klimaet har blitt mildere i denne perioden sier han.
– Det vises godt på veksten fordi det skal så lite til. En grad mildere klima utgjør mye. I dag er det helt vanlig at man tar to avlinger i løpet av sommeren, for 40 – 50 år siden var det ikke snakk om det, da var det bare beiting etter førsteslåtten. I denne perioden har kanskje våren kommet tidligere gjennom en 10 – 20 årsperiode, men høsten er stort sett den samme, sier Aas.
Med rundballene som fremdeles ligger på Moan har familien Aas cirka 1600 rundballer med for til vinteren i tilegg til siloene på gården. For hvert gode år legger de av en reserve på 20 prosent som holdes av i tilfelle uår. Ut fra situasjonen på Påsken gård ser det ut til at bøndene i distriktet går en vinter i møte med nok for til husdyra.