Ingeborg Kværne. Foto: Kine Jensen

Ytringsfrihet og poesiens kraft

Pressemelding fra Røros bibliotek:

Biblioteket er klar med 2. arrangement i serien «Fra dødsmarsj til snublesteiner – I krigens kjølvann»

Tema denne gangen er ytringsfrihet. Vi har invitert Norsk PEN på besøk. PEN er verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon og ble stiftet i 1921. I PENs arbeidsoppgaver ligger fribyordningen. En friby er en by hvor forfulgte forfattere, journalister og kunstnere kan bo. 

Den 21. januar kommer Ingeborg Kværne, nasjonal koordinator for det norske fribynettverket. Hun vil fortelle om PEN generelt og fribyordningen spesielt. 

Hun har invitert med seg Ashur Etwebi. Han er en av Libyas ledende poeter, men kom til Trondheim i 2015 som fribyforfatter. Etwebi har utgitt tolv diktsamlinger og syv bøker med gjendiktninger på arabisk. Diktene hans er tidligere blitt oversatt til blant annet engelsk, fransk, italiensk, tyrkisk, persisk, og tysk. I 2019 ble et utvalg av diktene til Etwebi, gjendiktet av Paal-Helge Haugen og Gunstein Bakke, utgitt i antologien «Å kysse en ørken. Å kysse en myr – 13 fribyforfattere» (Aschehoug 2019).

I samtale med Kværne vil Etwebi forteller om det å være forfulgt for sine ytringer, om å være forfatter i eksil, og om sin kjærlighet til poesi og litteratur fra hele verden. I tillegg får vi høre flere av diktene hans, både i original og i gjendiktning – og kanskje blir det også noen norske diktperler oversatt til arabisk språkdrakt.
Samtalen vil forgå på engelsk.

Arrangementet støttes av Fritt Ord.

Litt om Ashur Etwebi (Poet, lege, oversetter, aktivist)

Ashur Etwebi er en av Libya ‘ s mest kjente forfattere som kommer til Trondheim i 2015.

Ashur Etwebi. Foto: Ole_Ekker

Etwebi spilte en viktig rolle i å etablere en kulturell scene i Libya etter fallet av Muammar Gadafi, samt organisere kulturelle og litterære festivaler og konferanser for både libyske og internasjonal poesi og musikk som Tripoli International Poesi Festival i 2012.

Ashur Etwebi tok en bachelorgrad i medisin fra Tripoli University i 1980 og en doktorgrad fra University of Dublin i 1990. Han har spilt en viktig rolle i den libyske nasjonale helsetjenesten og er en frittalende talsmann for kvinners frigjøring, demokrati og den sekulære staten.

Etwebi poesi er bredt antologisert i både den arabiske og den europeiske litterære verden. Hans verker har blitt inkludert i blant annet Literature from the Axis of Evil  and Poems for the Millennium. Hans poesibøker inkluderer  Balcony Poems (Qsaed Al-Shorfa),  Your Friends Passed Along This Way (Asdiqaoka Maro min Hu),  River of Music  (Nahr Al-Mosika),  Box of Old Laughs (Sundok ADhahikat Al-qadima), og  On the Knowledge of Creatures and Things (Fi MaaRifat Al-Ashyaa WA Al-Kaena). 

Etwebi tok steget inn i prosa i 2001, og publiserte sin første roman, Dardaneen. Han har også publisert flere bind av internasjonal poesi oversatt til arabisk.

Kilde: Oversatt fra Icorn.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest