Vil bygge sammen med sykehuset

En fagrapport etter ei mulighetsstudie for fremtidens legesenter ble i dag lagt fram for Formannskapet. En av konklusjonene i rapporten, er at nytt legesenter bygges sammen med St. Olavs hospital. Det innebærer også at lokaler for ambulanse legges i samme bygg.

Kostnadene for et nybygg er planlagt tatt inn i budsjettprosessen våren 2020.

Her er punktene Formannskapet vedtok i dag.

  1. Kommunestyret tar fagrapporten om «Fremtidens helsetjenester på Røros» til orientering.
  2. Rådmannen utreder de økonomiske konsekvensene av anbefalingene i fagrapporten som legges fram som en egen sak i forkant av budsjettprosessen våren 2020. Fagrapporten og den økonomiske utredningen skal inngå i vurderingsgrunnlaget for utviklingen av nytt helsebygg og innhold i tjenestene.
  3. Rådmannen bes utarbeide forslag til intensjonsavtale med St. Olavs som omhandler bygging og drift av arealer for sambruk og arealer for St. Olavs eget bruk av arealer, som blant annet lokaler for ambulanse.
  4. Rådmannen bes komme tilbake med en sak til kommunestyret innen 30 september 2020, der omfanget av et byggeprosjekt og fremdriftsplan for prosjektet legges fram.

Her er hovedpuntene i rapporten etter mulighetsstudien:

  • ➢ Det må utarbeides gode planverk for alle helsetjenestene, både på overordnet nivå og for hver virksomhet. Det må defineres klare mål, og i hvilken retning tjenestene skal utvikles i fremtiden.
  • ➢  Det anbefales interkommunale helsetjenester, for å sikre større fagmiljø, mindre sårbare tjenester, og bedre kvalitet på tjenestene.
  • ➢  Det må tilrettelegges for økt samhandling innen de ulike tjenestene i Røros kommune, men også med andre helseaktører som Røros sykehus, SANKS, BUP osv. Dette vil gi kompetanseoverføring, bygge fagmiljø og gi bedre kvalitet på tjenestene.
  • ➢  Det anbefales å utrede hvorvidt noen av tjenestene bør organiseres sammen, slik som tjenester for barn, tjenester for læring og mestring, og tjenester for psykisk helse/rus.
  • ➢  Det anbefales at mange av tjenestene samlokaliseres, da dette vil styrke samhandling og bedre tilgjengeligheten for brukerne.
  • ➢  Avdeling for psykisk helsevern anbefales styrket, spesielt tilbudet til sårbare pasientgrupper som har behov for helsehjelp utenfor vanlig kontortid, samt et verdig botilbud.
  • ➢  Fastlegetjenesten må styrkes for fremtiden, og ventetiden på legetime må reduseres. Til dette kreves flere leger, kortere pasientlister og kommunalt ansatte leger.
  • ➢  Helsevaktbilen anbefales videreført i daglig drift, da denne tjenesten har gitt god beredskap i Røros kommune.
  • ➢  Det bør satses mer på forebygging, folkehelse og læring og mestring. Dette anbefales organisert under et frisklivs-, lærings og mestringssenter.
  • ➢  Det anbefales å styrke samarbeidet mellom Røros kommune og frivillige organisasjoner, idrettslag og brukerorganisasjoner.
  • ➢  Det anbefales å ytterligere styrke samarbeidet med St. Olavs hospital avd. Røros sykehus.

Bakgrunnen for mulighetsstudiet er at Røros kommune skal få godt utgangspunkt for gode primærhelsetjenester. Det planlegges i et perspektiv på 40-50 år fremover, og det tas høyde for økt belastning av helsetjenestene. Bedre organisering, samlokalisering og interkommunale tjenester kan være viktige grep å ta, som kan legge til rette for større fagmiljø, styrke kvaliteten på tjenestene, og også gi en effektiviseringsgevinst i form av færre administrative stillinger, deling av arealer, funksjoner og utstyr.