Foto: Tove Østby

To gull til Rørosbedrifter

Rørosrein og Røroskjøtt har sikret seg gullmedaljer i NM Kjøttprodukter. Begge bedriftene vant gullmedalje i NM med kåring 14. mai. Rørosrein tok gullmedalje med tørket reinsdyrkjøtt, og Røroskjøtt sikret seg gullmedalje for fenalår helt

NM kjøttprodukter arrangeres hvert år med kåring av Norges beste kjøttprodukter inndelt i ulike klasser. Det er et bredt dommerpanel satt sammen av Norges beste kokker og fagfolk i bransjen. I år ble det dømt over 600 produkter.

Gullmedaljen henger svært høgt og er en stor utmerkelse.

Rørosrein AS er en bedrift tuftet på sørsamiske tradisjoner med bakgrunn i den samiske reindrifta på Røros. Det er en familiebedrift drevet av reindriftsutøvere. Å ta vare på reinkjøttet har lange tradisjoner, bedriften produserer kjøttprodukter i samisk tradisjon, men også produkter med mer moderne produksjonsmetoder. Bedriften har vunnet mange priser og utmerkelser tidligere for sine produkter – nå også gull i NM

Produktet tørket kjøtt, er laget på tradisjonelt vis, tørrsalting og tørket i utetemperatur. Det er tørket på sen vinter – vår i den tørreste årstida slik tradisjon er. Tørket reinsdyrkjøtt er veldig næringsrikt, det inneholder mer proteiner og næringsstoffer enn annet tørket kjøtt samt vitamin B6 og vitamin B12. I tillegg inneholder det taurin, noe som tilsettes i den populære drikken «RedBull» for å øke yteevene og konsentrasjon.

Om produktet sier dommerene:

«Fantastisk flott tradisjonsprodukt. Godt balansert smak. Passe salt. God spisbarhet. Jevnt tørket. Mørt. Fin råvare. Ser flott ut. Dyp og fin farge. Jevn snittfarge.»