Mellomtrinnet ved Røros skole. Arkivfoto: Tore Østby

Slutt på varsling om smitte (+)

Når skoleelever får påvist covidsmitte, varsles ikke lengre foreldrene til de andre som går i samme klasse. En smittet medarbeider i en butikk fører ikke til at kundene får noen form for varsel fra myndighetene. De som blir smittet er oppfordret, men ikke pliktig til å fortelle omverden at de er smittet. Begrunnelsen for dette er omikron.

Under pandemien har det vært mye snakk om såkalte gamechangere. Omikron er den største gamechangeren så langt. Den nye varianten av covid 19 fører til at veldig mye forandrer seg. Den største endringen som er trådt i kraft, er at ingen varsles av myndighetene ved smitte. Flere store endringer er ventet.

Rørosnytt har intervjuet kommunelege Marius Kaland om situasjonen nå, og de store endringene vi står foran.

Maruis Kaland intervjuet på Google meet av Tore Østby

Årsaken, er at det ikke lengre gjøres noe forsøk på å slå pandemien ned. Målet er nå å bremse spredningen for å beholde god nok kapasitet i helsevesenet og andre samfunnsbærende instanser. Omikron gir mildere sykdomsbilde for alle som er vaksinert. Det er de uvaksinerte, som kommer på sykehus. Vaksinasjonsandelen er stor, og den største faren er at fraværet blir for stort blant de ansatte i samfunnskritiske virksomheter.

Helsepersonell og lærere som blir smittet, blir satt i isolasjon, selv om de ikke er syk. Det vil mest sannsynlig komme til et punkt, der det blir slutt på isolasjon, og der covidsmitte ikke vil være fraværsgrunn. Det er ikke umulig at når det planlagte tidspunktet for den avlyste Rørosmartnan kommer, kan alle smittetiltak ha opphørt.