Servitør Emma Johanne Torpet. Foto: Tove Østby

Skal representere Norge i EM

Brekken-jenta Emma Johanne Torpet skal representere Norge i EuroSkills 2025 i Danmark i september. EuroSkills er Europas største yrkeskonkurranse for unge fagfolk – også kalt EM i yrkesfag. Emma Johanne skal konkurrere i Servitørklassen. Til daglig er hun lærling hos restauranten To Rom og Kjøkken i Trondheim.

Emma Johanne Torpet forteller at hun fikk vite om EM-deltakelsen i slutten av mars. Da var hun i Oslo og konkurrerte i WorldSkills. Det var tre kokker og tre servitører som konkurrerte. Det var en kokk og en servitør som gikk videre til EM. Emma Johanne er servitøren.

Veien til EM har inneholdt mye konkurranser. Hun har konkurrert siden oktober i fjor. Først var hun med på Trondheimscupen og vant der. I februar var det NM. Der ble det en 2. plass. Så vant hun altså konkurransen i Oslo. I september blir det EM.

– Jeg har ikke akkurat hatt så mye annet å gjøre enn konkurranser og jobb i det siste, sier Emma Johanne Torpet.

EM

Hun har ikke fått alle detaljene enda om hva hun skal gjøre i EM. Men det blir en tre dagers konkurranse med ulike tema hver dag. Det skal blant annet være en cafe tealounch en dag. Det er mange forskjellige oppgaver hun må sette seg inn i. Hun vet at hun skal lage en spesial grønn smoothie. Hun har aldri laget grønn smoothie, så det blir spennende. En egen signatur kaffedrink. Hun må kunne alle de klassiske drinkene. Det skal være allacarte. Da skal gjestene hennes velge selv hva de vil ha. Hun skal også flambere. Får velge selv hva hun skal flambere. Om det er kreps, plomme eller rabarbra.

Emma Johanne har allerede begynt litt med forberedelsene til EM. Hun har en trener fra Oslo som heter Ann Mari, og hun får hjelp av Alexander fra To Rom og Kjøkken.

– Jeg var ikke helt forberedt på å vinne siden jeg er lærling. De andre jeg konkurrerte med er jo faglærte og en har somlier. De har litt mer kunnskap enn meg, men siden jeg har vært med i mange konkurranser i det siste så var det lettere for meg å bare hoppe inn i en konkurranse til, sier Emma Johanne Torpet.

Emma Johanne har gått restaurant og matfag på Strinda videregående skole i to år. Hun gikk først matfag før hun gikk over til kokk og servitør. Så fikk hun lærlingplass hos To Rom og kjøkken i Trondheim. Hun har vært lærling i 1,5 år, og har et halvt år igjen. Hun blir faglært før hun drar til EM.

Restauranten

Emma Johanne forteller at To Rom og Kjøkken er en veldig fin lærebedrift. De har sju lærlinger. Det er et fint miljø mellom lærlingene og de treffes også på fritiden.

– Det er fint når man kommer til en ny plass å ha flere å være sammen med, sier Emma Johanne Torpet.

Det er mange ulike oppgaver i restauranten. Det er alacarte i første etasje og store selskap i andre etasjen. I tillegg er det også mye catering. Det gir lærlingene et stort spekter de kan lære om. Det er mye vin, og en god del øl. Det er mye om faget som Emma Johanne synes er gøy å holde på med.

Servitør

Det er ikke servitøryrket som har vært Emma Johanne sitt mål hele tiden. Hun tenkte ikke på å bli servitør da hun var yngre. Hun begynte på restaurant og matfag på Strinda på grunn av sin onkel som bodde nærme og hadde gått på samme linjen på samme sted selv.

– Så det var en fin måte å bare komme meg litt ut i verden. Det var jo det jeg ville. Litt mer utforsking og bare se litt mer enn bare min lille bygd. Jeg hadde egentlig et ønske om å bli konditor. Gikk ganske dårlig på første modul. Så da prøvde jeg meg på noe annet da. Jeg er veldig glad for der jeg endte opp til slutt, sier Torpet.

Nå tror Emma Johanne at servitøryrket er fremtiden. Hun trives godt. Elsker å jobbe med folk.

– Man har alltid gode og dårlige dager, men det er jo i alle yrker og alle jobber. Men foreløpig så er det hovedsakelig bare bra dager, sier Emma Johanne.

Hun starter på jobb kl 17 på ettermiddagen og jobber kvelden. Hovedsakelig jobber hun i første etasjen. Der serverer hun 3-5 og 7-retter og alacarte. Det er også servering av vin, øl og drinker. Emma Johanne elsker å jobber i baren. Det serveres også mye alkoholfritt. Hun har tre fire bord samtidig. Emma Johanne synes det er fin ballanse med å ha tre-fire bord samtidig og servere.

Service

Service er en stor del av servitøryrket. Man må få gjesten til å trives. Servitøren er den som kommer til bordet med maten, viser smilet, snakker og forklarer maten.

Det er i september Emma Johanne skal til Herning i Danmark på EM. Hun drar 6. september for å ha litt ekstra tid til å trene. Konkurransedagene er 9. – 13. september. Hun har ikke vært i Danmark tidligere, så hun gleder seg til å besøke landet.

Emma Johanne har påsken og sommeren til å forberede seg til EM. Det blir mye trening fremover. Hun skal flere turer til Oslo for å trene med treneren sin der. Første turen er om en liten måned. Da blir det samling med hele landslaget. For å bli litt bedre kjent med alle yrkene som er med fra Norge og få flere detaljer som hun trenger til mesterskapet. Det blir også mye egen trening. I tillegg blir det mye studering. Det er ikke en teoridel i EM, men når man har en fysisk oppgave må man snakke om det man gjør. Man må for eksempel vite kokkebegrep, hvilken sprit man bruker i flamberingen, hva den er laget av, hvor den kommer fra og ulike detaljer om selve tingene. Man må vite teorien bak alt man gjør.

Emma Johanne sine planer etter EM er å fortsette å jobbe hos To Rom og Kjøkken. Hun har også planer om mer utdanning. Kanskje øl-kelner eller sprit-kelner.