Daglig leder i Flexilarm, Robert Skarsbakk.

Sivilforsvarets varslinger tilrettelegges for hørselshemmede

RS Servicenter
RS Servicenter

Pressemelding fra Flexilarm:

I dag, onsdag 10. juni testes sivilforsvarets varslingssirener. Dette er noe de fleste er blitt vant med, men denne gang tilrettelegges varslingen også for landets hørselshemmede.

Det er lett å tro at ved å varsle via lyd, vil de fleste av oss få med seg flyalarmen. Tall fra Helsedirektoratet viser derimot at 14.5 % av landets befolkning er betydelig hørselshemmet. Dette innebærer at nærmere 700 000 nordmenn vil kunne gå glipp av samfunnskritisk varsling, som flyalarmen er. Tallene vil stige i tiden fremover.

Den 10. juni vil flyalarmen være tilgjengelig som varsling på mobiltelefon for de som ønsker et supplement til den lydbaserte varslingen. Varsling på mobiltelefonen gir hørselshemmede taktil (vibrering) og visuell varsling, noe brukergruppen er avhengig av.

Bak tjenesten står Sandefjordselskapet Flexilarm AS, som med tillatelse fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), har utviklet applikasjonen Flexilarm som kan lastes ned gratis på Google Play og i App Store. Applikasjonen er tilgjengelig for alle som ønsker et supplement til den auditive varslingen.

«Hørselshemmede har behov for visuell og taktil varsling, dette får de ofte via hjelpemidler til bruk i det private rom. Men i det offentlige rom, blir de ofte ekskludert, eller glemt», sier Robert Skarsbakk, daglig leder i Flexilarm.

«Varsling via mobiltelefon er et nyttig supplement, fordi det kan brukes til langt flere typer hendelser som også hørselshemmede trenger å motta på lik linje med hørende, som for eksempel brann og evakuering. Informasjonen som avleveres kan også være mer detaljert, og man kan avgrense varslingsområdet»,  utdyper Skarsbakk

Robert Skarsbakk vokste selv opp med døve foreldre og har kjent på kroppen de utfordringer hørselshemmede står ovenfor når det gjelder å kunne motta viktig informasjon i det offentlige rom. Informasjon som ofte blir gitt via lyd.

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Døveforbund, Linda Kvaksrud Hansen sier at, «Denne løsningen er uhyre viktig for en stor gruppe mennesker, som ofte blir ekskludert fra å motta kritisk samfunnsinformasjon. Dette har vært en kampsak for hørselshemmede i en årrekke. Det blir ofte tatt for gitt at publikum får med seg informasjon basert på lyd».

Facebook
Twitter
LinkedIn