Roros Butter – blå pakke med 2% salt og gul pakke usaltet. Foto: Tom Gustavsen

Røros smør på vei til USA

Et halvt tonn Røros Smør har tatt veien over Atlanteren og distribueres i disse dager ut til 62 utsalgssteder i Minneapolis og St. Paul (Twin Cities) og omkringliggende områder, i tillegg til restauranter og bakerier.

LANG FERD MOT USA

Røros Smør kommer med dette i amerikanske butikkhyller i god tid før Thanksgiving som er ei stor høytid i USA. Smøret blir å finne i over 60 butikker, deriblant de to beste premium dagligvarekjedene i Minnesota. Både Kowalskis’ 11 butikker og Lunds & Byerlyes’ 28 butikker vil ha Røros Smør i hyllene fremover.

– Vi har gjennom årene sett at det kan være et internasjonalt marked for Røros Smør rett og slett fordi det er en unik smaksopplevelse. Uten at vi har jobbet bevisst med det selv, så har vi jo sett at Røros Smør har dukket opp i alt fra Stockholmsrestauranter til Noma i København, og til og med hos et håndverksbakeri i Singapore som brukte ett tonn smør i året før Covid, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.

Rørosmeieriet har gjennom et Innovasjon Norge-prosjekt besøkt Minnesota for et par år siden for å se på mulighetene i det norsk amerikanske markedet der. – Da oppdaget vi markedsmuligheter hos den kvalitetsbevisste forbruker der borte. Det er et stort område med nesten 3 millioner innbyggere. Dette er et område der smør rett og slett er en populær råvare. Det er et område der svært mange forbrukere – også utover norskamerikanerne – har rike og gode assosiasjoner til Norge, norske verdier, norsk natur og kvalitet. Dette gjør at det er et bedre grunnlag for å få fotfeste her enn i andre deler av USA, forteller Lund.

-Det er begrenset med kompetanse og erfaring i Norge med eksport av landbruksvarer, utover reguleringseksport. Samtidig ser vi at norsk mjølkeproduksjon – og spesielt økologisk drift – er i verdenstoppen når det kommer til eks. klimaavtrykk, antibiotikabruk og dyrevelferd. Det mener vi, i kombinasjon med smaksopplevelse og funksjonelle produktkvaliteter, gir oss muligheter for en unik posisjon internasjonalt. Norske melkebruk og norske meieriselskaper har etter vår mening all grunn til å eksportere bærekraftige og dyrevennlige landbruksbaserte varer. Det er ingen grunn til å flagge ut norsk mjølkeproduksjon til irske meieri, og det har vi lyst til å bevise, sier meieribestyreren. – Ikke minst er vi hjulpet fram av et utrolig velvillig og ressurssterkt norsk-amerikansk miljø der borte, så vi har mange å takke for at dette har blitt realisert, forteller han.

Meieribestyreren har selv vært med på de innledende salgsrundene sammen med kommunikasjonssjef Gunhild Sun Bellsli mens kjent rørosing og deltids-amerikaner Dag Aadne Sandbakken har hatt en sentral rolle i salgs- og markedsutviklinga videre. Begge forteller at det rett og slett er artig å selge Røros Smør ute i den store verden. – Folk har aldri smakt noe lignende og blir fra seg av begeistring, forteller Sandbakken som denne uka var til stede under lanseringa av smøret til matbransjen i storbyen. – Smøret skal ut til alle utsalgssteder i løpet av neste uke, men det er allerede flere butikker som har fått det i hylla, forteller Sandbakken. – Viktigst og mest gledelig er det selvfølgelig at blant de butikkene som har fått smøret i hylla, så har det allerede kommet gjenbestillinger hos importør/grossist.

Bellsli forteller at det har vært en lang prosess å komme frem til butikkhylla. -Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge og det ser vi at er helt nødvendig for at vi skal kunne ta denne risikoen. Vi har bla. utarbeidet en eksport-strategi, gjennomført konkurrentanalyse og foreløpig posisjoneringsanalyse av markedet i Twin Cities. Vi har investert i pakkemaskin for å få pakningsformat tilpasset det amerikanske markedet, vi har testet ulike saltnivå og logistikkløsninger. I september så stod vi klare til å produsere opp et halvt tonn, det ble avlyst dagen før vi skulle i gang, før vi på få timers varsel måtte produsere noen uker senere, forteller hun.

OM RØROS SMØR

Økologisk Røros Smør er trolig Rørosmeieriets mest kjente produkt. Det kan kalles en kokkefavoritt.

Det er etter inspirasjon fra Ingrid Skancke i Djupsjølia ved Røros at Rørosmeieriet har utviklet oppskriften til det økologiske Røros Smør. «Smøret ska vårrå åpent med dråppåa og nåen saltkoinn.» Slik beskrev Ingrid det perfekte smøret. 

Det tar tid å lage smør på håndverksvis. God og fet fløte langtidssyrnes til Røros Rømme, som så kjernes til smør i ei tradisjonell smørkjegle, før det tørrsaltes med norsk, uraffinert havsalt.

Røros Smørt er mindre kompakt enn andre typer smør, og har en aromatisk, lett syrlig og tydelig smørsmak. Det har sin helt naturlige farge, fasthet og smak, og er uten tilsetning av både vann, farge og smøraroma.

Økologisk Røros Smør har fått Matmerks Spesialitetsmerke, og ble i 2013 kåret til Beste Meieriprodukt i Det Norske Måltid.

OM RØROSMEIERIET

  • Feirer 20-årsjubileum i år
  • Grunnlagt i 2001, med formål om å foredle den økologiske melka i regionen
  • Produserer og selger meieriproduktene som har utspring i mattradisjoner fra Røros-traktene og med godt meierifaglig håndverk.
  • Selger produkter til norske dagligvarebutikker, hoteller og restauranter
  • Har omvisinger med aktiviteter og meieriutsalg
  • 45 ansatte

Facebook
Twitter
LinkedIn