Biblioteksjef Ellen Vibeke Solli Nygjelten. Foto: Tove Østby

+ Rask tilpasning i et unntaksår

Som følge av ulike koronatiltak holdt folkebibliotekene i Trøndelag stengt i omtrent 20 prosent av den planlagte åpningstiden i 2020. Hovedinntrykket er likevel at bibliotekene var raske til å tilpasse seg endringene, og gi tjenester som passet i situasjonen.

– Vi er imponert over kreativiteten og viljen til å prestere under nye forhold, sier fylkesbiblioteksjef Hildegunn Hestnes. 

Stengte brått

Røros bibliotek måtte stenge tvert, 12.mars. Biblioteket hadde skoleklasser på besøk som bare måtte sendes ut igjen.

– Det var helt stengt. Det var starten på annerledesåret, for oss som for de fleste andre. Det første man føler er uvisshet, men underveis har det vært veldig tydelig på hvordan dette skal være og ikke, sier biblioteksjef ved Røros bibliotek, Ellen Vibeke Solli Nygjelten. Hun legger til at pandemigruppa i Røros kommune har hatt god styring på ting. Det har vært viktig for Ellen Vibeke at biblioteket til enhver tid har vært en trygg plass.

Røros bibliotek var helt stengt ut mars. En av de ansatte hadde mye hjemmekontor, og jobbet med forberedende ting. Det ble satt opp ei lang liste over ting som skulle gjøres. Alt fra å vaske hyller til planlegging.

– Så tenkte vi litt på at dette er for galt, sier Ellen Vibeke.

Etterhvert begynte de å se på muligheten til å ha litt åpent. Igjen ble pandemigruppen kontaktet. I starten prøvde biblioteket på å ha åpent delvis, med begrenset åpningstid, tre dager i uken. Det var ikke lov for besøkende å sitte i biblioteket og lese aviser. Man kunne ikke bruke PCene fordi det kan være en smittekilde. Skoleklasser og barnehager kunne ikke komme på besøk.

Hentebibliotek

Røros Bibliotek var ikke det første, men var tidlig ute med take-away bibliotek, hente bibliotek. Folk gikk inn i basen til biblioteket og bestilte bøker, og hentet de i døra til angitte tider. Noen sendte også bestillinger direkte. Den første perioden var dette et utrolig populær tilbud. En dag var det 100 bestillinger.

– Vi var litt i gang igjen. Folk satte veldig pris på det. Vi har fått flere tilbakemeldinger på hvor viktig biblioteket er for dem. Så det var krise når biblioteket ble stengt ned, sier Ellen Vibeke.

Digitalt utlån

Røros bibliotek har også digitale utlån gjennom appen Bookbites. Appen som er felles for hele fylket ble lansert rett over påske. Den ble en veldig suksess, e-bokutlån har i denne perioden litt over fordoblet seg hos Røros bibliotek.

Sommerles

I vår var det Sommerles-kick off. I forbindelse med Sommerles skulle det være forfatterbesøk og avslutningshow. Forfatterbesøket ble digitalt, med filer som ble sendt til klassene, og var i en liten periode tilgjengelig for de som meldte seg inn. Trylleshowet er avslutningen på Sommerles. Han som skulle ha trylleshowet laget eget digitalt trylleshow.

– Det er fint at det går an, men det er litt rart. Man savner det fysiske, sier biblioteksjefen.

Delvis åpent

Hele sommeren hadde biblioteket delvis åpent. 17. august, ved skolestart åpnet biblioteket igjen for fullt. I fjor høst var skoleklasser i egne kohorter på besøk, før åpningstid. Biblioteket har fått til å ha bokprat og lesestund for barna.

Arrangement

Biblioteket er også en arrangementsplass. Det har vært begrensinger for hvor mange som kan være inne om gangen. Det merket biblioteket spesielt under Artut-uka, og under et arrangement om pårørende og demens. Alle som ønsket å komme på arrangementet måtte forhåndsregistrere seg. Ved flytting av reoler fikk biblioteket inn 26 personer da det var bokbad med Helga Flatland. Det gikk også greit å ha bokkafé med småbord.

Det er ikke så lett å ha fysiske arrangement, men i følge Ellen Vibeke er biblioteket blitt mye bedre på det digitale. Det har vært fem digitale arrangement for barn, blant annet Eventyrstund, under Pride hadde biblioteket lesestund, og Ellen Vibeke har vært i studio på Storstuggu og lest «Paisommer av Ragnar Aalbu. Det fikk biblioteket midler til, for de kan ikke bare sette seg ned og lese digitalt hva som helst. Forfatterne skal ha kompensasjon. Biblioteket deltok under Litteraturfest Røros og FN-dagen, på Storstuggu. På Storstuggu er det plass til flere enn i lokalene til biblioteket. Det har vært en fysisk Eventyrstund på Storstuggu, med en samisk forfatter.

Biblioteket har prøvd å ta igjen en del digitalt. Det er antall visninger som er tallene de går etter. De vet ikke om det er en hel familie som ser på, om det er noen som ser på litt eller om det er noen som ser mange ganger. Ellen Vibeke er fornøyd med tallene, det er opptil flere hundre som har sett på hver gang.

Utlån

Utlånet sank med 20 prosent hos folkebibliotekene i Trøndelag i 2020. Røros bibliotek hadde nedgang i utlån for første gang siden 2017. På Røros var nedgangen på 11 prosent. At nedgangen på Røros bibliotek ikke ble så stor, tror Ellen Vibeke skyldes kohorter med skoleelever som var på besøk.

Åpningstid

Røros folkebibliotek viderefører nå normal åpningstid. Maks antall besøkende som kan oppholde seg i lokalet samtidig er 10 personer, og hver enkelt kan oppholde seg inne på biblioteket i maks 15 minutter.

– Biblioteket er en plass man kan gå, uten at det kreves noe av deg. Vi er en veldig viktig brikke i demokrati. Det er flere som har kommet hit og sagt at: Biblioteket stengte, krise. Det er mye de kan klare seg uten, men det er viktig for livene deres. Det er hyggelig å høre da, sier Ellen Vibeke. Hun legger til at det er trygt å komme til biblioteket. Det er korona-vennlig. Det er ikke smittsomt å lese. Biblioteket har fått bekreftet at bøker ikke er smittsomme.

Bibliotekene i Trøndelag hadde 1,53 millioner besøk i 2020, noe som utgjør 3,3 besøk av hver trønder. Til sammenligning var det 2,8 millioner bibliotekbesøk i 2019. 

Facebook
Twitter
LinkedIn