Autorisert dyrepleier Ida Mari Devle og vetrinær Marit Sødal ved Røros Dyreklinikk. Foto: Tove Østby

+ Oppfordrer til å kastrere pus på «Black Friday»

I forbindelse med «Black Friday» fredag 27. november, oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge katteeiere til å kastrere og ID-merke katten sin. De oppfordrer samtidig alle dyreklinikker til å gi pakkepris på kastrering og ID-merking av katter. Kampanjen arrangeres for å forhindre hjemløshet og dårlig dyrevelferd.

Røros Dyreklinikk har tatt utfordringen fra Dyrebeskyttelsen Norge og deltar i kampanjen hele denne uken. De har en kraftig reduksjon av prisen på kastrering, ID-merking og vaksinering. Dette gjelder for de som bestiller denne uken, den siste uka i november.

– Det trenger ikke å gjøres denne uken, men innen utgangen av januar, sier Marit Sødal som er veterinær ved Røros Dyreklinikk. Hun legger til at kattene bør være over fem – seks måneder og helst over to kilo. Da har de fleste ikke blitt kjønnsmodne enda. Noen blir kjønnsmodne før, og da går det an å gjøre det før. Dyreklinikken synes kattene da er litt små, men det er mange som gjør det tidligere også. Kattene blir litt mer robuste med tenkte på narkose når de får litt størrelse på seg.

Det er enklest å kastrere hannkattene, der ligger det på utsiden det de skal fjerne. Kattene blir tatt inn til undersøkelse først, deretter får de nedsoving slik at de ligger stille og ikke får med seg det som skjer. Så får de lokalbedøvelse. Det er en større operasjon på hunnkattene, da åpner man inn til buken og tar vekk eggstokkene. Kattene får et sår på magen. Etter behandlingen blir både hann og hunnkatter lagt på overvåking hvor de har det varmt og godt, blir passet på, og får smertestillende. Dyreklinikken ønsker å ha kattene der til de er våkne, før de reiser hjem derfor blir kattene på dyreklinikken i noen timer selv om operasjonen ikke tar så lang tid.

Marit minner om at det er viktig at katten blir chipet i tilfelle den blir borte eller påkjørt, slik at eieren kan kontaktes.

– Antallet eierløse og forlatte katter som får hjelp fra våre lokalavdelinger øker for hvert år. Kastrering og ID-merking forhindrer uønskede kattunger og hjemløshet, og gjør det mulig å gjenforene bortkomne katter med dyreeier. Vi håper at denne kampanjen vil føre til at årets kattunger og alle kattemødre blir kastrert og ID-merket, sier Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Stort samfunnsskapt problem

Hvert år redder Dyrebeskyttelsen Norges 27 lokalavdelinger over 6000 dyr fra hjemløshet og lidelse. Flerparten av disse er katter som enten har kommet seg vekk hjemmefra, blitt dumpet av eier eller er født av en allerede hjemløs kattemor. Uten ID-merking er det svært vanskelig å gjenforene katten med eier.

Hvert år fødes titusenvis av «uønskede» kattunger, fordi katteeiere lar katten sin gå ukastrert utendørs. Katter har høy forplantningsevne og kan få hundrevis av etterkommere på få år. Den som er eier av kattemor, blir også eier av kattungene.

Anbefaler kastrering før katten får bevege seg utendørs

På denne tiden av året vil mange av kattungene som fødes sommerstid være klare for kastrering og ID-merking. Det er viktig å gjøre dette før man gradvis tilvenner katten til å være utendørs, slik at man forhindrer uønskede kattunger, slåsskamper mellom hannkatter og minsker risikoen for at katten blir borte. Det er kun en myte at hunkatten må få et kull med unger før den kan kastreres.

Katter blir veldig fruktbare når sola snur og dagene blir lenger. Derfor oppfordrer vi alle til å kastrere katten sin nå før jul. Når våren kommer, kan det være for seint. Våre lokalavdelinger er fulle av katter som venter på nye hjem. Det fødes alt for mange katter og mange ender opp som hjemløse. Katteeiere bør være en del av løsningen ved å kastrere og ID-merke katten sin nå i høst.

Katter blir roligere og mer hjemmekjære etter kastrering. Hankatter streifer langt dersom de ikke er kastrert, i tillegg slåss de med hverandre. Dette er første året Røros Dyreklinikk deltar i kampanjen.

Vaksine

– Det er mange som ikke vaksinerer kattene, det er nok litt fordi at vi ikke har så mye av de sykdommene her nå. Men dersom de først kommer, jo flere som er vaksinert jo saktere sprer det seg. Den ene sykdommen det vaksineres mot er kattepesten, det er en veldig dødelig sykdom. Dersom de ikke er vaksinert og blir smittet så er det ca 50% sjanse for at de dør. De fleste blir veldig syke av det. Dersom de er vaksinert så er de beskyttet. Derfor anbefaler vi at de vaksineres selv om det per i dag ikke er noen stor fare for å smittes her. Det er ikke sikkert man noensinne får smitte, men det vet man jo ikke, sier Marit Sødal.

Facebook
Twitter
LinkedIn