Elin Louise Silderen Tamnes, 4. kandidat for Røros Arbeiderparti og Isak V Busch, ordfører i Røros kommune og ordførerkandidat for Røros Arbeiderparti. Foto: Privat

Om å bo på bygda

RS Servicenter

Gode ordninger med et rettferdig pendlerfradrag, et kollektivtilbud og et ekstratilbud for ungdommer i helgene mener vi er med på å gjøre livet på bygda enda bedre, skriver ordfører Isak V. Busch og Elin Louise Tamnes fra Røros Arbeiderparti i dette leserinnlegget.

Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Å bo på «bygda», med luft og plass rundt seg og fjellet og skogen like bak huset, gir for mange en stor frihetsfølelse og god livskvalitet. Vi mener livet på bygda er et fritt og herlig liv, og muligheten til å kunne bo sånn er noe av det vi verdsetter mest i vår kommune. Folk er forskjellige, og vi mener frihet til å bo slik man ønsker er et viktig fortrinn for kommuner som vår. 

En av de få ulempene ved å bo mindre sentralt er at det kan bli mye kjøring. Jobb, skole, barnas fritidsaktiviteter, venne- og familiebesøk og lignende er en naturlig del av hverdagen for de fleste av oss. 

Staten kan gjøre sitt for å gjøre det enklere gjennom omfordelende skatteordninger. Pendlerfradraget er et godt eksempel på det. Solbergregjeringen kuttet pendlerfradraget, som gjorde at det ble dyrere å komme seg på jobb for alle som måtte pendle. AP/SP-regjeringen har økt fradraget betydelig de siste årene, som gjør det billigere for alle som må pendle et stykke for å komme seg på jobb. Dette kan utgjøre mange tusenlapper i året for den enkelte. 

Også lokalt kan vi bidra

Deler av Røros kommune har det siste året vært en del av en forsøksordning fra AtB om fleksibel bestillingstransport for områder uten rutebuss. Ordningen er åpen for alle og prisen er hyggelig.  Dette er en ordning som har blitt meget godt mottatt. Vi vet at det betyr mye for folk i distriktene at man også kan reise kollektivt, med en rimelig bussbillett, uansett om man skal videre til Trondheim med annen kollektivtransport eller om man skal til handlesteder, kommunesenter eller kultur- eller fritidstilbud.

Vi mener denne ordningen er viktig for bosetting på bygda, og Arbeiderpartiet vil jobbe for at denne ordningen utvides. 

I helgene gjør vi hjemreisen både trygg og billig for ungdom mellom 14 og 19 år, gjennom ordningen “Trygt hjem for en femtilapp”. De blir da kjørt med taxi fra ulike arrangement hjem til bostedsadresse i Røros kommune.

Gode ordninger med et rettferdig pendlerfradrag, et kollektivtilbud og et ekstratilbud for ungdommer i helgene mener vi er med på å gjøre livet på bygda enda bedre! 

Isak V Busch, ordfører i Røros kommune og ordførerkandidat for Røros Arbeiderparti

Elin Louise Silderen Tamnes, 4. kandidat for Røros Arbeiderparti