Espen Bruun i smittevernutstyr. påskeberedskap 2020 Foto: Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp i smittevernutstyr i påskeberedskapen

RS Servicenter

Pressemelding fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp forventer stor utfart i nærområdene til byene, og denne påsken møter du kanskje redningstjenesten i fullt smittevernutstyr.

– Vi må beskytte redningsmannskapene, slik at redningsberedskapen opprettholdes også utover våren og sommeren, sier Erlend Aarsæther leder for redningstjeneste og førstehjelp i Norsk Folkehjelp.

Stiller i smittevernutstyr

Når redningsmannskapene rykker ut til noen som trenger hjelp vil de i år bruke smittevernutstyr. Dette er først og fremst for å beskytte redningsmannskapene for smitte.

– Det er veldig viktig for oss at de frivillige mannskapene i redningstjenesten ikke blir utsatt for smitte, det kan i ytterste konsekvens få alvorlige konsekvenser for redningsberedskapen. Det er en situasjon vi er veldig opptatt av å ikke komme i, sier Aarsæther.

Norsk Folkehjelps frivillige redningsmannskaper er forberedt på en aktiv påske med mange oppdrag. Over hele landet er det mobilisert frivillige for å styrke beredskapen. – Påsken er vanligvis en travel tid for oss, sier Aarsæther. – Vi forventer mange oppdrag også i år. De vil kanskje ha en litt annen karakter enn vanlig, og vi vil også opptre annerledes enn det vi pleier, fortsetter han.

Norsk Folkehjelp bistår nå også helsetjenesten med å håndtere korona-pandemien. – Vi bemanner beredskapsambulanser døgnkontinuerlig, bistår kommunehelsetjenesten og andre deler av samfunnet. Samtidig er vi opptatt av at redningsberedskapen skal ivaretas på et godt nivå. På mange måter har vi en dobbel beredskap denne påsken, og har mobilisert enda mer enn vi pleier, opplyser Aarsæther.

Forventer stor utfart i nærområdene

Med lite folk i hyttefeltene organiserer Norsk Folkehjelp beredskapen annerledes enn de pleier. – I år forventer vi stor utfart i nærområdene der folk bor, derfor har vi styrket beredskapen i disse områdene og særlig rundt de store byene skal vi være forberedt på flere oppdrag enn normalt.

For dem som velger å reise til fjells på dagsturer skal man være oppmerksom på at beredskapen kan være noe redusert i forhold til normalen. – Det er få av våre vaktstasjoner i fjellet som er bemannet denne påsken, forteller Aarsæther. Dersom man trenger hjelp på fjellet kan det derfor ta lengre tid før redningsressursene er på plass. – Vi vil uansett rykket ut som normalt, men siden ressursene i større grad er hjemme vil det kunne ta lengre tid å komme seg til fjells på de oppdragene som oppstår der, sier han.

Oppfordrer til å bruke naturen

Å komme seg ut på tur er bra både for fysisk og psykisk helse. Norsk Folkehjelp oppfordrer derfor folk til å komme seg ut på tur. Samtidig er det viktig at alle fortsetter å følge helsemyndighetenes anbefalinger, god håndhygiene, hold avstand og unngå unødig kontakt med andre.

I tillegg ser vi at skogbrannfaren er økende flere steder og brannvesenet har nedlagt forbud mot bålfyring i flere områder. – Beredskapsressursene er allerede under press, så det er viktig at vi nå unngår andre samtidige hendelser som belaster beredskapen, avslutter Aarsæther.