Ingulf Galåen og Gunn Brønnum fra Galåvolden Gård kan glede seg over to produkter i delfinalen i Det Norske Måltid. Arkivfoto. Foto: Tove Østby

Nominert til Matskattstipendet (+)

Galåvolden Gård er nominert til det som ofte omtales som Lokalmatens gjeveste pris; Matskattstipendet fra Meny. Produktet som bedriften er nominert for, har sitt utgangspunkt i et råstoff, som i mange år har gått rett i sluket.

Galåvolden Gård lager mange produkter basert på eggproduksjonen på gården. Det produseres kaker, eggelikør, is-krem og majones. Det er plommen i egget som har vært i fokus. Nå har eggehviten kommet til sin rett, i et nytt produkt: Marengs.

– Tanken om å utnytte også eggehviten har vært der en stund, sier Ingulf Galåen til Rørosnytt.

Siden 2015 har vi hvert år delt ut ett hovedstipend på kr. 500 000,- og flere mindre stipender til lokale produsenter som lager produkter av en helt unik kvalitet. Finalistene til Matskattstipendet velges ut blant produsenter som MENY-lauget, MENYs egne mateksperter, har reist land og strand rundt for å finne. 

Tidligere vinnere

2015 vant kjøttprodusenten Prima Jæren fra Rogaland, for deres arbeid med å heve kvaliteten på norsk rødt kjøtt.

2016 vant Skjærgaarden Gartneri fra Vestfold med sine smaksettende, friske grønnsaker og urter.

2017 vant osteprodusenten Himmelspannet fra Buskerud for sin jobb med å utvikle nye kvalitetsoster fra Norge.

2018 vant Hvasser Asparges fra Vestfold for sin jobb med å dyrke grønn asparges i Norge.

2019 vant Ask gård fra Buskerud, som har vist både mot og stor innovasjonsevne i utviklingen av sine økologiske, håndlagde spekepølser tuftet på god dyrevelferd. 

2020 vant Ek Gårdskjøkken, som er i front når det gjelder både bærekraft og kvalitet.