Matfest i Galåen (+)

Tekst, bilde og video: Inga Grøtte

I kveld ble finalen i Det Norske Måltid overført på Matkanalen. Den planlagte prisutdelings-festen ble avlyst på grunn av gjeldende smitteverntiltak. Dermed ble det samling på låven ved Galåvolden Gård. Det ble en skikkelig matfest, med tre førsteplasser til lokalmat fra Røros.

Galåvolden Gård stakk av med to seire henholdsvis i klassen «Årets søtsak» og Årets meieriprodukt,» mens Røros Knekks spelt og havsalt fra Rørosbakern dro avgårde med seieren i «Årets bakst.»

Det var rikelig med godsaker å kose seg med på Galåvolden gård, mens produktene gikk til topps i Det Norske Måltid. Foto: Inga Petrine Grøtte

Rørosnytt var tilstede på Galåvolden for å kjenne på stemningen denne kvelden. Stor var gleden når vinnerne i de siste kategoriene ble lansert.

–  Vi har jo vært i Stavanger fem år tidligere, også nominert – så dette var en utrolig gledelig overraskelse, sier en rørt daglig leder Ingulf Galåen.

Assisterende daglig Anita Rennemo kan røpe at de har visst om seieren i to uker, og er nå glad for å slippe å holde på hemmeligheten.

«Årets søtsak»,- marengsbunnen er blitt et populært produkt?

– Ja, da vi starta med den, så var intensjonen å få brukt eggehviten vi hadde til overs. Vi bruker i hovedsak mye plommer i både majones, eggelikør og isen vår. Før vi utvikla og starta med marengsproduksjon så kasta vi tre tonn eggehvite. I samarbeid med Meny og Menylauget så spurte vi litt, fikk litt innsikt i dagligvare og fant en mulighet her med nytenkning, forteller Rennemo.

Dette produktet er ekte handverk, og Sandra Masaitiene former disse for hånd hver dag i lokalene i Havsjøveien.

Alle ansatte fikk en uforglemmelig kveld ved Galåvolden! Foto: Inga Petrine Grøtte


Stor arbeidsplass i bygda

Galåvolden gård har blitt en hjørnesteinsbedrift i Galåen, med mange gode arbeidsplasser.

– Nå har vi 12 stykker, med eggpakkeri og familie, så vi har utvida staben i det siste, sier Anita Rennemo.

Råstoffene som er grunnlaget for matsuksessen kommer fra egen gård. Eggene fra Galåvolden stikker seg ut med god smak og varmgule plommer.

– Vi bestiller spesiallaget, vegetabilsk for med ekstra mais når vi forer hønene så det gir oss ekstra smakfulle plommer – som igjen gir en ekstra fylde både til isen og egglikøren vår, sier Anita Rennemo.

Rasa Augustinaviciene er en av de som har vært med fra starten av Galåvolden Gård AS, blant annet med å utvikle multeisen. Hovedansvarlig for isproduksjonen, er Gendra Šamšonė.

Nominasjonene har, i følge Rennemo, økt salget på både multeis og marengsbunnen, som også utmerker seg som porsjonsbunn, i tillegg til at det er ekte handverk.

Daglig leder Ingulf Galåen (9.generasjon) og Gunn Brønnum Assisterende daglig leder Anita Rennemo og Lars Galåen (10.generasjon)
Foto: Inga Petrine Grøtte

– Den har vært finalist i «Det Norske Måltid» tidligere og her spares det ikke på multene, sier en engasjert Rennemo.

Rørosmat var også på besøk til en av sine eiere denne kvelden og gleden over seirene var stor også her. Marit Evanger og Marit Monsen påpeker at å være med å markere og feire er stort for det er jo samhandling og samarbeid som er fokus i Rørosmat. Salg og distribusjon av produkter fra Trøndelag og Innlandet er deres største aktivitet, samt markedsføring, merkevarebygging og nettverkssamarbeidet. Rørosmat har totalt 27 produsenter der fåtall er gårder .

Kvelden, som forøvrig bød på nydelig mat og drikke, endte altså i spontan glede for både ansatte og eiere. Det Norske Måltid honorerte

Kvelden, som forøvrig bød på nydelig mat og drikke, endte altså i spontan glede for både ansatte og eiere. Det Norske Måltid honorerte Galåvolden Gård for bærekraftig produksjon og innovativ tenkning,- og da gikk champagnekorkene i taket.