Hvalpen Krutt er i gang med sin utdannelse til å bli redningshund. Foto: Tove Østby

Luktesansen redder liv

Norske Redningshunder (NRH) gjør en viktig jobb, og de er klare til å rykke ut til påskefjellet dersom det blir behov for det. Norske Redningshunder ble stiftet i 1956, og dekker hele landet. Organisasjonen er delt opp i distrikter med tilhørende lokallag.

3. mars i 2015 ble NRH Røros Lag stiftet. Laget har 24 medlemmer derav 8 – 13 aktive medlemmer, resten er støttemedlemmer. Laget er avhengig av velvilje fra lokalbefolkningen og grunneiere for trening og øvelse. De siste årene har NRH hatt ukeskurs på Røros om sommeren. I år blir det kurs i siste del av juni. Da kommer det rundt 120 ekvipasjer fra hele landet til Røros.

«Saga» 9 uker ung, finner instruktør Anne Kathrine Dille bak en liten snøhaug. Viktig å starte treningen tidlig. Foto: Nina Grenness

NRH Røros Lag har 3 faste treningsdager i uken utenom på vintersesongen da er det totreningsdager. Mellom de faste treningsdagene er det egentrening. Laget har medlemmer fra Sømodalen, Alvdal, Tynset, Os i Østerdalen, Røros, Ålen og Trondheim. Laget har også ett medlem som bor på Svalbard.

– Våre godkjente hundeførerne tilkalles av hovedredningssentralene og politiet ved redningsaksjoner, sier Nina Grenness som er leder for NRH Røros Lag.

Frivillig

Norske Redningshunder er en frivillig redningsorganisasjon som trener hunder og førere for tjeneste under redningsaksjoner. Dette gjør dem til en viktig aktør i redningstjenesten i Norge. Organisasjonen bruker hundens fantastiske luktesans til å redde liv.

Redningshunden «Milo» graver og graver for å komme frem til «skredtatt» person under snøen. Hundefører Monika Larsen hjelper til med å grave. «Milo» og Monika Larsen er godkjent ettersøkningsekvipasje og lavinesøksekvipasje. Foto: Nina Grenness

Det tar rundt 2-3 år å utdanne en redningshund. Under opplæringen lærer man blant annet hvordan trene hund til søk etter savnede mennesker, førstehjelp, samband, orientering og overleve ute. Hundeførerne har profesjonell kunnskap som er nødvendig for å kunne bidra under redningsaksjoner. Hundene kan være godkjent innenfor en eller flere av disse disiplinene:

Ettersøkning – søk i skog og barmark, Lavine – søk i skred, og Katastrofesøk – søk ved naturkatastrofer og i ruiner. De siste årene har NRH deltatt på rundt 500 redningsaksjoner i året.

Beredskap

NRH står i beredskap 24/7 hele året, med økt beredskap rundt påske og når det er mye folk somferdes i fjellet. Røros Lag har flere av sine godkjente ekvipasjer i beredskap i påsken om det skulle være noen som ikke finner veien hjem, skader seg ute på tur, blir tatt av skred osv.

Redningshunden «Trøst» finner nedgravd person i skredsøk (på lavinetrening i Hummelfjell). «Trøst» og eier Anne Kathrine Dille er godkjent lavinesøksekvipasje, ettersøkningsekvipasje og katastrofesøksekvipasje. Foto: Nina Grenness

– Vi trener på alle søksformer og er beredt på alle scenarioer som måtte oppstå i påsken, om det er søk i vinterfjellet, urbansøk og søk på barmark. Røros Lag har i tillegg to godkjente katastrofesøksekvipasjer. De kan søke i sammenraste bygg, jordskred, jordskjelv osv. Katastrofesøksekvipasjene er de eneste i Trøndelag.

Redningshunder.

Ekvipasjene er ute i alle typer vær. Det er ofte i dårlig vær det skjer uforutsatte ting. Ekvipasjen tar fysisk test og søksprøver annet hvert år, for å stå på listen til Redningstjenesten.

– Det er stort sett Røde Kors som tar skadeoppdrag, men når det er noen som er savnet kommer Norske Redningshunder inn i bildet, sier Anne Kathrine Dille i Norske Redningshunder Røros Lag.

Hvalp

Anne Kathrine har hvalpen “Krutt” som nettopp har startet sin utdanning til å bli en redningshund. Målet er at han om to år skal være godkjent for Norske Redningshunder. Nina og Anne Kathrine ønsker alle god påske, og minner folk om å tenke på en god vurdering før de legger ut på langtur. Det kan også gå skred i området rundt Røros.

– Er du i tvil om et område du skal inn i da går du ikke inn. Er det fem meter høyt og over 30 grader helling er det skredfare og stort nok skred for å ta menneskeliv. Tenke høyde på skredet gange tre ut på flaten. sier Anne Kathrine. Hun legger til at alle frivillige organisasjoner er like viktige.

Anne Kathrine Dille med hunden «Krutt». Foto: Tove Østby

Fra venstre Hege I. Feragen med «Ipa», Ane Dille Andersen med «Dilemma», Hege Svendsen med «Myrtel», Monika Larsen, Anne Kathrine Dille, Lillian Erlien, Kaja Othilie Røsten med «Whiskey», Per Inge Trøan Sømåen med lille Ophelia og Nina Grenness (lengst til høyre). Foto: Privat
Facebook
Twitter
LinkedIn