Tirsdager og onsdager i perioden 9. – 24. juli er det sommerkafé og utstilling på Høylemmen hos Fjøsakademiet på Glåmos. Det er blitt en tradisjon med sommerkafe på Høylemmen. I år er det også kunstutstilling med Sidsel Wennberg Vintervoll sine malerier.
Driver av Fjøsakademeiet Lindsay Winfield -Chislett forteller at de i år ønsket å tilby litt ekstra i tillegg til kafeen. Derfor er det kunstutstilling. Men familier og små barn er akkurat like velkommen. Så det er ikke slik at utstillingen tar over helt og fyller hele plassen. Kunstneren har vært å treffe i kafeen denne uken.
– Det er noe for alle. Vi har stor Lego for de minste, og lekekasse. Og bildene står trygt på andre enden. Vi har til og med fått låne et Baldisholteppe som henger på veggen. Og alt sammen er salgsutstilling, sier Lindsay Winfield-Chislett.
Sommerhjelp
Sommerkafeen er en fin mulighet for ungdommer til å få arbeidstrening gjennom å ha sommerjobb der.
– Du ser på ansiktene der hvor glade de er. De stortrives. En av jentene kommer helt fra Trondhjem. Det er en veldig fin måte å få hjelp etter at jeg har operert foten, men samtidig som vi får ivrige og flinke unge mennesker som kan komme tilbake i andre anledninger, sier Lindsay.
Lindsay er godt fornøyd med sine sommerhjelper. I dag da det var stille i kafeen hadde jentene en idé om å vinke inn biler ned ved veien. De ville gjerne jobbe og servere folk, dermed kom ideen om å vinke inn biler. De kom stolte tilbake og fortalte at de hadde vinket inn fire biler.
– Jeg trives veldig godt nå når det er litt liv her. Det er noen familier, det er noen eldre folk som kommer og treffer hverandre, det er noen som kommer, fordi de vet at Hans er rundt omkring, for de vil prate med han. Noen kommer fordi det er hjemmelaget mat. Det er som regel mat med engelsk vri også. Vi har som oftest britisk mat på menyen, og alltid noe glutenfritt, sier Lindsay.
Menyen
På menyen i dag var det hjemmelaget kjøttsuppe inspirert av lokal tradisjonsmat, snitter, kremkake fra Trygstad, glutenfri hjemmelaget sjokoladekake, kefirlapper med hjemmelaget syltetøy og rømme. Det varierer fra uke til uke hva som står på menyen. Lindsay har allerede begynt å planlegge neste uke, da blir det litt mer rabarbra på menyen. I dag var det rårabarbra-saft. Neste uke blir det kanskje rabarbra smuldrepai og kanskje noen engelske tea-cakes.
Tradisjon
Lindsay har hatt sommerkafe på Høylemmen de siste somrene. Hun synes det er veldig trivelig. I år har de sperret av for andre arrangement slik at de slipper å rigge ned for bryllup, for eksempel i midten. Det er lettere å ha tre uker. Tidligere hadde de bare onsdager, i år er sommerkaféen åpen tirsdager og onsdager. I år har de valgt å ha åpent i fellesferien. Erfaringen fra tidligere er at det er få som kommer utenom fellesferien, utenom lokale folk som ikke var på jobb som brukte dagtiden til å komme. Lindsay ønsker at det skal bli en god blanding av både lokalfolk, eldre, unge, hyttefolk og turister. En kafe for alle.
– Det kjennes litt slik ut. Spesielt når folk kommer tilbake år etter år, sier Lindsay.