Robert Sørlie kan være på vei inn til ny seier i Femundløpet. Foto: Tore Østby

+ Kjører om kongepokal og ATV

RS Servicenter

Vinneren av åpen klasse, F 650 får kongepokal. Det er Norgesmesterskap også i Femundløpet junior, og Tynset Bil og MC/CFMOTO deler ut en ATV i premie til sammenlagtvinnerne i fjor og i år i både F 450 og F 650. Det er den deltageren med lavest summert plassnummer i 2018 og 2019 som vinner premien. Hvis to deltagere har likt plassnummer etter to år er det den med lavest brukt totaltid som vinner.

Sørlie med favorittstempel

Fjorårsvinner i åpen klasse, selveste kongen av Femundløpet, Robert Sørlie, stiller som alltid på startstreken. Han har deltatt i samtlige Femundløp som er arrangert og har premiehylla full av trofeer fra hundeløp. Femundløpet har han vunnet hele 12 ganger, en prestasjon det skal litt til å kopiere. Sørlie er som alltid en av de største favorittene til å vinne Femundløpet. Han er en mester til å lese og disponerer hunder, og spannet han kom over målstreken med i fjor imponerte. To av de hardeste konkurrentene er Petter Karlsson fra Sverige og hardhausen Ralph Johannesen fra Dagali. De har hver sin Femundløpsseier fra før, men er helt klart sultne på flere. En annen med masse erfaring i bagasjen er Thomas Wærner. Han har mange gode plasseringer i Femundløpet, men mangler å gå helt til topps.

Unge utfordrere

Bak de fire svært rutinerte karene som allerede er nevnt halser et kobbel med unge, talentfulle og ikke minst sultne kjørere. Niklas Rogne, Ove Grytbak og Amund Kokkvoll er tre av de lokale som går inn i denne kategorien. Niklas og Amund kom på henholdsvis andre og fjerde plass i fjor, mens Ove har en sjetteplass fra 2017 som beste. Sannsynligvis ville det ha vært enda bedre med løse og tunge spor for disse tre sprekingene enn de raske og harde sporene det ligger an til å bli. Niklas kjører et ungt spann i år, og vil kanskje ikke blande seg helt i tetstriden, samtidig er det umulig å avskrive arbeidsjernet Rogne. Kristoffer Halvorsen er også en medaljekandidat. Han har en sjette og en åttende plass fra før, er samboer og teamkamerat med Birgitte Ness som ble nummer to i 2017.

Yngst

Hanna Lyrek er den yngste i startfeltet og en av de få fra Nord-Norge som har tatt turen sørover for å konkurrere i Femundløpet. Om hun ikke blir å se i tetstriden i år, så er det likevel verdt å merke seg den tøffe 19 åringen som faktisk har en Femundløpsseier fra før å vise til, hun vant Femund junior i 2016. Kanskje er det Lars Monsen som er årets joker. Han kjørte seg inn på pallen i fjor, har vist før at han kan kjøre fort spesielt når det er gode spor, og er sikkert lysten på å prøve å klatre enda litt høyere.

Tøffe fjell

Den nye runden ned til Trysil tilfører årets løp noe nytt og spennende. Et par mil etter sjekkpunkt Drevsjø kommer kjørerne opp over tregrensa og skal følge fjellterreng sørover i de langstrakte villmarkene mot Trysil. Der er veldig lite oppi fjellet som stopper en sint kuling når kjøreren skal ta seg over enten på tur sørover eller nordover. Vær og føre er uforutsigbart og kan få innvirkning på løpet. Nye kjøreplaner blir lagd, tilpassa den nye løypa, mye kan skje. Det blir et spennende løp i F 650.

Westlie forsvarer i F 450

I fjor kjørte Fredrik Westlie inn til en klar seier i F 450 og sikret seg dermed et godt utgangspunkt i kampen om en splitter ny firehjuling fra CFMOTO. Men han kommer nok til å få kamp helt til målstreken. Den aller hardeste konkurrenten kan vise seg å bli Ola Brennodden Sunde fra Folldal. Han har to seire fra begrensa klasse fra før, sist gang var i 2016. I tillegg blir det spennende å se om Daniel Haagensen fortsetter å klatre oppover på resultatlista. Han har en tiendplass fra i fjor som beste, men viste på Gausdal Maraton for tre uker siden at han har et bra spann på gang.

Overraskelser

Marit Beate Kasin som satser for fullt på det lange Finnmarksløpet i vinter, tar nok det korte Femundløpet mer som en oppvarming. Hun er svært dyktig og har et bra spann som likevel kan komme sterkt på slutten. Ella Aasheim Kjøsnes og Fredrik Lindgren er to av de lokale håpene som kan gjøre det bra. Erfarne Wolfram Schumacher bruker alltid å være godt framme i feltet. Ellers er F 450 som alltid en rekrutteringsklasse med mange nye navn, og som regel en del overraskelser. Det må i anledning 30-års jubileumet nevnes at på startstreken stiller Atle Bjerke. Han har starta 18 ganger i Femundløpet. Første gang var i 1990, og han stiller i år for å jubilere!

Hard konkurranse i juniorklassen

Det blir et svært intenst og tøft løp for kjørere og hunder i juniorklassen. Korte etapper og tre sjekkpunkter med obligatorisk hvile vil tilsi at her blir det kjørt fort, veldig fort, særlig hvis det blir et så raskt og hardt føre som det ligger an til.

Både andre, tredje, fjerde og femteplassen fra i fjor stiller på startstreken også i år. Det er henholdsvis Truls Tollefsen, Solveig kristine Kvam, Eirik Lindstad og Marie Hollum Skogås. Det kommer raske spann og kjørere fra nord i Norge, Sofia Berger og Jan Tore Olsen, og raketter fra sør i Norge, Ingrid Andreassen og Helene Backen. Det er 12 lærevillige og spente hundekjørere som stiller i denne viktige rekrutteringsklassen. Og her kan alt skje.