Ida Marie Bransfjell. Foto: Tove Østby

Jobber for sørsamisk språk og kultur

I forbindelse med at Røros kommune ble en sørsamisk forvaltningskommune, ble det opprettet en stilling som koordinator i sørsamisk forvaltningsområde. Det er Ida Marie Bransfjell som fikk jobben, hun startet 1. februar i år.

Det er en omfattende og viktig rolle Ida Marie har fått. En av oppgavene hennes er å synliggjøre og vitalisere samiskspråk og kultur. Hun skal også fremme tospråklighet i Røros. Lage planer og strategier som Røros som forvaltnings kommune kan jobbe etter. Alle ansatte i kommunen må ta en del av ansvaret i at Røros er blitt sørsamisk forvaltningskommune. Det må legges til rette for kompetanseheving.

Kommunen skal styrke de eksisterende tilbud og fornye tilbud. Det er en stor jobb, og Ida Marie må være tålmodig. Bygge stein for stein. Det er fire kommuner som er innlemmet  i sørsamisk område. I tillegg til Røros er det Snåsa, Røyrvik og Hattfjelldal.

-Vi må ikke glemme at vi er en del av Trøndelag fylke. De har sitt ansvar som fylkeskommune for å ivareta områdene, sier Ida Marie Bransfjell.

Hun skal jobbe sammen med andre kommunale virksomheter og andre eksterne virksomheter som Rørosmuseet, Aajege, foreldrenettverket og andre lag og foreninger.

En del av jobben til Ida Marie er å ha oversikt over kommunens virksomhet. Kartlegge hvor skoen trykker og hva som blir gjort med tanke på de områdene.

– Vi har et lovgrunnlag, samisk likestilt med norsk, sier Ida Marie.

Hun er selv veldig positiv til at hun som en del av kommunen ble med i forvaltnings område for at samisk språk og kultur, skal bli en naturlig del av kommunen.

-Mange av oss her i Rørosregionen fikk samisk undervisning på Snåsa. Dette er positivt for oppvoksende generasjon, sier Ida Marie, som har en datter på den samiske barnehageavdelingen Svaale i Ysterhagaen barnehage

Kommunen har jobbet frem en aktivitetsplan som skal gå over tre år. Det skal bl.a. jobbes med flere samisk talende personell i kommunen, dokumenter og skjema skal oversettes til samisk, kommunens nettsider skal også stå på samisk , og skilt på offentlige bygg på skal stå på samisk også innendørs. Det skal bli økt bruk av samisk språk i helse og sosialsektoren.

Økt andel av befolkningen skal få samisk i barnehage og grunnskole. Andre språktiltak i kommunen kan være å skape samiskspråklig arena. Har allerede den sørsamiske festivalen Rasten Rastha. Det er viktig at barn og unge får høre og bruke sitt eget språk.

Urfolkspråk

Den samiske folkegruppen har rett til å sikre sitt språk, kultur og samfunnsliv. 2019 er det internasjonale året for urfolksspråk. Der skal Ida Marie gjøre en innsats, og synliggjøre språket bl.a. gjennom Fredagsbrevet til ansatte i kommunen. Der hun presenterer samiske ord og uttrykk. Hun oppfordre de ansatte til å bruke ordene de lærer.  Det er allerede flere av de som jobber i kommunen som kan samisk, men Ida Marie håper at de får på plass enda flere samiskspråklige.

En oppgave som er viktig er få på plass et stedsnavnutvalg. Hva som er det offentlige navnet på Røros på samisk. Det er en sak som må opp til Formannskapet.

-Det er viktig at folk tar kontakt. Ingen spørsmål er dumme. Jeg har kontorplass på Servicetorget. Bare å stikke inn for alle og enhver, sier Ida Marie.

Brekken

Ida Marie er født og oppvokst i Brekken. Det bor en liten nomade i henne, hun holder seg i regionen. Hjemmet er der hjertet hennes er. Hun kommer fra reindriftsfamilie.

-Jeg føler at jeg kommer fra Saanti Sijte, sier Ida Marie.

Hun er ei aktiv dame. Hun har bl.a. vært på Sametinget. Var prosjektleder for Tråante 2017. Hun er utdannet lærer, og har jobbet som samisk lærer i Røros kommune. I tillegg har hun hatt flere verv i rovviltnemnda og rovviltstyret. I dag har Ida Marie ett verv, hun er styremedlem i naturvernstyret for Roltdalen, Skarvan og Sylan. 

Hun bodde i Trondheim mens hun jobbet med Tråante 2017. Ida Marie er glad for jobben som koordinator i sørsamisk forvaltningsområde. Det er en nyopprettet stilling. Det er hun som skal gå opp stien, det er ingen som har gjort det før henne. Veien blir til mens man går.

TV-serie

Ida Marie er med i en TV-serie som kommer på NRK Super til høsten. Der spiler hun moren til jenta som har hovedrollen. Det er flere fra regionen her som er med i serien. Mye av serien er spilt inn på Røros. Serien handler om ei 11 år gammel jente som ønsker å finne sin identitet. Moren bor i Trondheim, og jobber som lege  på St.Olavs.

RS Servicenter
Facebook
Twitter
LinkedIn