Hanne Feragen inviterer til bakstgilde. Foto: Tove Østby

Inviterer til bakstgilde i Skjerdingstadgården (+)

Førstkommende lørdag blir det arrangert bakstgilde i Skjerdingstadgården. Initiativtaker Hanne Feragen forteller at hun er har tatt initiativet til dette fordi hun er så glad i godt brød. Det har dukket opp håndverksbakere i kretsen rundt Røros, fra Rognes og Tynset. I Funäsdalen er det også noen som baker steinovnsbakt brød.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg fikk ideen, men så tenkte jeg at det hadde vært fint om de hadde vært samlet på Røros, og hatt et brødutsalg, sier Hanne Feragen. Hun tror det hjalp til med ideen at Røsbjørgvollen gård på Rognes var på Røros, i Skjerdingstadgården under Julemarkedet, og solgte brød. Da hadde de med seg en steinovn på en bilhenger. De stod der å bakte utendørs i bakgården. Det er de Hanne først og fremst har fått med seg som hovedaktør. De samarbeider med Skjerdingstadgården, så det blir en innendørs kafé, og utsalg i bakgården.

Det første arrangementet er på lørdag. Deretter får Hanne se om hun får det til to ganger i året eller hver måned. Det blir litt opp til hver brødbaker om de har personalkapasitet. Alle må være ansvarlig for hver sin stand.

– Jeg kjøper ofte brød i Trondheim, hos Franske nytelser, slike Campao brød som er veldig veldig godt. Så jeg har savnet litt sånn godt brød, sier initiativtakeren.

Bakst

De som deltar på bakstgilde på lørdag, lager mye brød av bygg. De har også emmer, som er urkorn, og flerkornsbrød. Hanne har invitert inn folk som har annen bakst også, som kanelboller, flatbrød. Melprodusenter er også invitert. Alt som har med bakst å gjøre, derfor heter det bakstgilde.

Hanne synes det hadde vært artig om noen kunne ta opp igjen tradisjonen med å bake Håneskavringen, som ble bakt Hånesgården i Kjerkgata. Selv kommer Hanne trolig til å lage tynning for salg.

TV

Hanne baker egentlig ikke så mye selv, men i det siste har hun sett mye baking på TV. og blitt veldig inspirert, så i det siste har hun bakt boller, forskjellige paier med blant annet papya, pærer og safran.

– Så nå er jeg i skikkelig bra driv om dagen. Jeg blir skikkelig inspirert av TV. Og man lærer mye av de kritiske dommerne som ikke vil ha noen rårand i baksten. Det skal alltid være mer stekt enn det folk tror. Man steker ofte litt for lite, sier Hanne. Hun har meldt inn arrangementet til European Region of Gastronomy. Dette blir det første European Region of Gastronomy arrangementet på Røros.

Facebook
Twitter
LinkedIn