Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette Marit. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med Virginie Despentes i Storstuggu

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit drar igjen på tur med Litteraturtoget – og 12. juni stopper toget på Røros. Med seg til Røros har Kronprinsessen en av Frankrikes mest omtalte forfattere, Virginie Despentes. På Litteraturtogets arrangement samme kveld blir det forfattersamtale med Virginie Despentes, Wenche Mühleisen og H.K.H. Kronprinsessen i Storstuggu. Arrangementet foregår på engelsk, og er gratis.

Mens litteraturtoget står på Røros stasjon 12. juni, kan man også besøke bibliotekvognen med deler av Kronprinsessens private boksamling.

Forfatter Virginie Despentes. Bilde tilsendt i pressemelding.

Når den franske stjerneforfatteren deltar på H.K.H. Kronprinsessens litteraturtog er det første gang hun besøker Norge. Despentes er mest kjent for den kritikerroste trilogien om Vernon Subutex, og er en av fransk litteraturs mest markante stemmer, en unik enfant terrible i europeisk litteratur. Hun skriver rasende og innsiktsfullt om samfunnets utskudd, og utforsker kjønn, seksualitet og mennesker som lever i fattigdom eller andre marginaliserte forhold. I 2023 kom den forrykende og samfunnsaktuelle romanen Kjære kødd ut i norsk oversettelse, til strålende mottakelse. Også essaysamlingen King Kong-teori finnes i norsk oversettelse.

Årets litteraturtog er ca. 113 meter langt og frakter blant annet en bibliotekvogn som inneholder deler av Kronprinsessens private boksamling. Publikum er hjertelig velkommen om bord i bibliotekvognen i Kronprinsessens litteraturtog deler av tiden når den oppholder seg på Røros.

Den lille bokfestivalen på skinner har tidligere vært arrangert seks ganger i Norge og én gang i Tyskland. Med seg på årets tur har Kronprinsessen både etablerte og nye forfattere, som vil dele sine skjønnlitterære historier, men også egne erfaringer med publikum på arrangementer underveis.

I år arrangeres togreisen sammen med SJ Norge og kommunene Elverum, Alvdal og Røros.

Litteraturtoget 2024 avsluttes på Røros 12. juni med en av Frankrikes mest omtalte forfattere, Virginie Despentes.