Programlederne Aina Sandnes Røste og Harald Hauge er i full gang med innøving til direktesending, godt hjulpet av Rulle Smit.

Fjellet lå i tider lange, tyst og øde natt og dag

Pressemelding om 17. mai

Årets 17. mai-komite på Røros kunne selvsagt valgt å la den lille rare byen på fjellet ligge tyst og øde selv på nasjonaldagen i koronaåret 2020, men i stedet har de brettet opp ermene og lagt mye jobb i å lage en helt spesiell feiring som de håper vil stå som et vakkert minne i – ja, nettopp – tider lange.

Når både myndigheter og folkevettet sier at de fysiske møtene folk imellom må begrenses, må gode alternativer diskuteres. I dagens teknologiske verden er det meste mulig, men det finnes naturligvis begrensninger for hva som er fornuftig, både økonomisk og praktisk.

Komiteen på Røros omtaler seg selv som en kreativ gjeng med et godt nettverk av flinke folk, og er sikre på at de vil nå sitt mål om en enestående og minneverdig feiring av den dagen og det flagget og landet vi alle er så stolte av.

Buss for tog?

«Nei, det overlater vi til de som har vyer om å transportere folk over lengre avstander enn vårt lokale 17. mai-tog» humrer en representant for komiteen. Årets tog vil gå akkurat like mange meter som før, det starter på Malmplassen som alltid, og ender samme sted etter å ha snirklet seg den vanlige ruten gjennom de vakre, vårkledde gatene i vår kjære bergstad.
Forskjellen denne gang er at toget starter litt tidligere, er betraktelig kortere, og består av langt færre personer enn tradisjonen tilsier. Noen av de lokale speiderne, komiteen, og Røros janitsjarorkester utgjør årets kortesje. Smittevernreglene sier at ikke fler enn 50 personer kan samles på ett sted, og med de ovenstående er den grensa nesten nådd. Det betyr at man beklageligvis ikke kan tillate at folk «henger seg på» eller samles i gatene, men komiteen oppfordrer sterkt til at alle som bor i husene langs ruta står på trappa si eller henger ut gjennom vinduene og bidrar til lydnivået i gatene som aldri før.
Toget, og selvsagt de som følger komiteens oppfordring, vil bli filmet. Filmen vil bli fritt tilgjengelig når den er ferdig produsert.

Familieshow i Storstuggu

Det er flere tradisjoner man ikke tuller med på Røros 17. mai, og en av dem er familieshowet i Storstuggu. Heldigvis lar det seg gjøre å lage dette også i år, om enn på en noe annerledes måte. I strømmingens tidsalder, hvor de fleste har et forhold til internett, håper komiteen å kunne nå de aller fleste i Røros kommune. Komiteen fremhever at en annen positiv side ved dette er at alle hyttefolk og utflyttede rørosinger som savner sine kjære og sitt hjemsted vil kunne oppleve dette på samme vilkår som de som bor her. Det vil bli både direkteinnslag og opptak fra tidligere på dagen (inkludert toget), samt dekning av lokale mindre arrangementer i Brekken og Glåmos, alt sydd sammen av de dyktige programlederne Aina Sandnes Røste og Harald Hauge, som inntar sofaen i peisestua i vårt flotte kulturhus. Hvordan publikum kan få tatt del i dette vil bli behørlig bekjentgjort på både digitale og fysiske medier i dagene frem mot nasjonaldagen. Det samme gjelder programmet for dagen, det er fortsatt noen detaljer som må på plass før det kan offentliggjøres ifølge komiteen.

Skal vi spleise?

Selv om veldig mange stiller opp på dugnad kan man ikke forvente at bedrifter og personer som har medieproduksjon som en av sine hovedinntektskilder – en kilde som dessuten for mange delvis har tørket ut som følge av situasjonen vi er i – har mulighet til å gjøre dette gratis.
Og enda lokalt næringsliv og Røros kommune bidrar på det økonomiske plan, håper komiteen at du som elsker Røros også kan være villig til å bidra til at vi alle får den feiringen vi fortjener.

Hvis du ønsker å være med, gå til lokalverdi.no/roros på internett, velg 17. mai-arrangementet, fyll inn beløpet du ønsker å bidra med, og velg om du vil betale med Vipps eller kort.

Et eventuelt overskudd vil være med på å sikre at neste års komite får arrangert en heidundrende 17. mai-feiring når situasjonen forhåpentligvis er mer normal enn i år.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn