Matavfallscontainer. Foto: FIAS

En god start

Pressemelding fra FIAS:

Kildesortering av matavfall i Fjellregionen startet i september, og etter en måneds drift har FIAS mottatt 67,2 tonn matavfall, noe som utgjør ca. 2/3 av den mengden vi forventet pr. mnd. i 2020. Det anser vi som en god start. 

Det første matavfallet. Foto: FIAS

Vi er veldig fornøyd med at så mange har begynt å sortere ut matavfallet, slik at vi kan resirkulere næringsstoffene, og bidra til å produsere biogass som kan erstatte fossilt drivstoff for bussene i Trondheim. Samtidig håper vi jo at maten som kastes ikke er mat som kunne vært spist.

Innsamlet mengde tilsvarer ca. 2,5 kg pr. innbygger i denne måneden, dvs. ca. 30 kg matavfall pr innbygger pr. år. I Norge er det beregnet at hver innbygger kaster ca. 70 kg mat, og at ca. 42 kg av dette er mat som kunne vært spist. FIAS legger til rette for resirkulering av matavfall for å kunne ta vare på ressursene i skrell, skrotter, skall og kaffegrut, men vi oppfordrer samtidig til å unngå å kaste spiselig mat. Det er den beste måten å utnytte verdien av den maten som produseres. 

Tall fra SSB viser at hver innbygger i Norge kastet 427 kg avfall i 2019. Det er en økning på 6 kg siden 2018. Ettersom flere innbyggere har fått tilbud om utsortering av matavfall, er mengden restavfall har gått noe ned, og økningen gjelder utsortert matavfall og hageavfall. Over 90% av kommunene i Norge hadde tilbud om kildesortering av matavfall i 2019, og nå kommer endelig FIAS og kommunene i Fjellregionen etter.

Facebook
Twitter
LinkedIn