Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås Foto: Tore Østby

Behandler søknader til VVF-fondet

En av sakene som skal behandles på dagens Formannskapsmøte er fordeling av midler fra VVF-fondet (fond for vilt, fiske og friluftstiltak). I løpet av desember hvert år overfører Glommen og Laagens brukseierforening et beløp til Røros kommune som i dag er i størrelsesorden 300 000,- kroner, dette med bakgrunn i konsesjon til regulering av Aursunden. Beløpet indeksreguleres hvert år og ikke disponerte midler avsettes på fond.

Dette utgjør det såkalte VFF-fondet. Per i dag består fondet av totalt 732 880,- kroner. Dette er midler som skal benyttes i henhold til fastsatte vedtekter. Og i henhold til vedtektene kan midlene brukes i nedslagsfeltet til Aursunden og i de områder som direkte sokner til Glomma fra Aursunden til fylkesgrensa. Tiltak i nærområdene til Aursunden skal prioriteres.

Midlene skal brukes til utvikling av vilt-, fiske- og friluftstiltak som kommer allmennheten til gode. Tiltaka kan være av fysisk karakter og/eller av informasjons- og holdningsskapende karakter som støtter opp om tradisjonelt friluftsliv, herunder jakt og fiske.

Det er i år mottatt 5 søknader med samlet søknadsbeløp på 186 710,- kroner, samt 2 søknader der søknadsbeløp ikke er spesifisert.

Glåmos idrettslag – Søknad om støtte til turløypekjøring
Brekken idrettslag – Søknad om støtte til oppkjøring av skiløyper i nærområdene.

Aursunden ungdomslag – Søknad om støtte til løypekjøring og ny spormaskin.

Røros tur- og løypeforening – Søknad om driftsmidler.
HEG IL– Søknad om mulig støtte i forbindelse med opprydding langs Glomma.

Aursundsjøens fiskeforening –Søknad om tilskudd til tre tiltak i forbindelse med fiskekultivering i Aursunden.

Glåmos idrettslag:
Søknad om å få dekt utgifter i forbindelse med turløypekjøring i Glåmos og Viken – sum kr 24 210,- Glåmos idrettslag dokumenterer påførte kostnader i 2018 og søker etterskuddsvis om et tilskudd på kr 24 210,-. Dokumenterte kostnader omfatter utgifter til drift av snøskuter og kjøring av turløyper i Glåmos og Viken samt noen strømkostnader til lysløype i Vollberget. Søknaden anbefales innvilget.

Brekken idrettslag:
Søknad om støtte til utgifter i forbindelse med løypekjøring i nærmiljøet, – sum kr 30 000,-. Brekken idrettslag dokumenterer påførte kostnader i 2018 på totalt kr 30 000,- og søker etterskuddsvis på tilskudd fra fondet til å dekke kostnadene.
Søknaden anbefales innvilget.

Aursunden Ungdomslag:
Søknad om støtte til kostnader med oppkjøring av skiløyper fra Kokkvollen til Kokktangen og Saubua. Løypeforeninga kjører spor fra Djupabrua til Kokktangen en gang i uka. Ungdomslaget søker i den forbindelse om 10 000 kr i støtte for leie av løypemaskin.
I tillegg søkes det om støtte til innkjøp av ny «sporkjelke» for å holde spora oppe mellom hver gang det blir kjørt løypemaskin – sum kr 10 000,-
Søknaden anbefales innvilget.

Røros tur- og løypeforening:
Søknad om driftsmidler til å drifte løypekjøringa i området omkring Aursunden – ikke spesifisert beløp. Søknaden viser til at det til at det kjøres opp ca. 25 km med løyper i Glåmosområdet og ca. 35 km i området Brekken. I søknaden vises det til at idrettslaga i Brekken og Glåmos er sentrale samarbeidspartnere for å utføre dette arbeidet i tillegg til private medlemmer i området.
Idrettslaga i Brekken og Glåmos og Aursunden ungdomslag fremmer også i år egne søknader om tilskudd til utgifter ved oppkjøring av turløyper og leie av løypemaskin i samme området.
Som begrunnet ved tidligere søknader så synes det naturlig at bevilget tilskudd i hovedsak går til løypeforeningens samarbeidspartnere, i og med at de selv søker midler til å dekke utgiftene til denne løypekjøringen. I søknaden viser løypeforeninga til at de likevel har hatt noe kjøring med løypemaskin der det ble for «spinkelt» bare med skuter, spesielt etter større snøvær og uvær. Det kan derfor være rimelig at de også i år bevilges noe støtte til slik kjøring. Søknaden anbefales derfor innvilget med kr 20 000,-

HEG il:
Det kommer en del søppel med Glomma forbi Galåa og mye blir liggende igjen langs elva. Dette vil HEG il gjøre noe med og gjennomfører derfor ryddeaksjoner langs elva. Det ble første gang gjennomført i år, med plan om gjentagelse til sommeren. Det kan vurderes om dette kan betraktes å være utvikling av vilt-, fiske- og friluftstiltak, men uansett så kommer et slikt tiltak friluftslivet til gode og etter saksbehandlers vurdering fortjener støtte. Erfaringer fra i sommer viste at behovet for midler var veldig begrenset, da det påløp svært lite kostnader. Men for å opprettholde viljen til å delta på slike aksjoner er det nyttig å ha tilgang til noe midler som, i tillegg til å brukes på nødvendig utstyr, kan brukes på trivsel for de som frivillig gjør jobben.
Søknaden om støtte til ryddingen i sommer og til neste sommer anbefales derfor innvilget med kr 4 000,-.

Aursundsjøens fiskeforening (AF):
Søknaden omfatter tre prosjekt som det søkes støtte for:
a) driftsplan for Aursunden b) tilrettelegge Litj-Molinga for økt rekruttering av ørret c) kartleggings- fiske etter abbor. Søknaden gir en grundig beskrivelse av de tre prosjektene.
Prosjektene samlet er beregnet til å ha en kostnadsramme på 225 000,- kr. Fiskeforeninga planlegger å dekke 50 % i form av egne midler og egeninnsats, mens resterende 50 % søkes dekt av VFF-fondet – totalt for de tre prosjektene kr 112 500,-.

Driftsplan for Aursunden:
AF utarbeider en førstegenerasjons driftsplan for Aursunden. Med bakgrunn i det målrettede arbeidet som har vært utført i Aursunden de siste årene vurderes mye av grunnlaget for en driftsplan allerede å være på plass. AF vurderer en driftsplan å være et handlingsorientert verktøy for rettighetshaverne for å samordne og klargjøre egne interesser i forvaltningen og utnyttelsen av fiskeressursene og fisket. Driftsplanen skal bidra til en helhetlig drift av sjøen som fiskevann.
Søknad og støtte til utarbeiding av driftsplan anbefales innvilget med kr 65 000,-.

Øke produksjon og overlevelse av småørret i Litj-Molinga:
For å gjøre Aursunden til et attraktivt fiskevann er det vesentlig at bestanden av ørret holdes på et høyt nivå. Et av de viktigste tiltaka er da å øke produksjon og overlevelse av småørret i elvene som har tilknytning til sjøen, for dermed å øke rekrutteringen av ørret til sjøen. NINA (Norsk institutt for naturforvaltning) har befart innløpselver og kommet med forslag til tiltak for å øke naturlig rekruttering av ørret. Dette beskrives i egen rapport fra NINA. I rapporten vises det til at spesielt Litj-Molinga utpeker seg som et vassdrag som har et vesentlig økt potensiale til å produsere ørret hvis det blir gjort tiltak for å bedre produksjon og overlevelse av småørret. Dette gjøres først og fremst ved å tilføre elva stein som videre bidrar til skjul.
Søknad om støtte til å forbedre Litj-Molinga som produksjonselv for småørret anbefales innvilget med kr 30 000,-.

Kartleggingsfiske etter abbor:
Det er påpekt at det er relativt høye konsentrasjoner av abbor enkelte steder ved utløp av elver i sjøen. Dette er spesielt påfallende ved utløpet av Molinga. En stor bestand av abbor på slike steder vil ha negativ effekt på rekruttering av ørret i sjøen ved at abboren beiter på småørret som slipper seg ned fra elva og ut i sjøen. Tilstedeværelsen av abbor ønskes derfor kartlagt, spesielt i området Løksfloen ved Molinga.
Søknad om støtte til kartleggingsfiske etter abbor anbefales innvilget med kr 17 500,-

Aursundsjøens fiskeforening anbefales dermed innvilget sin søknad om totalt 112 550,- kroner til nevnte tiltak.
Ved å utnytte den positive effekten som er oppnådd med flere års intensivt kultiveringsfiske etter sik i sjøen ved å øke bestanden av ørret, bidrar man også til at vassdraget blir mer attraktivt for sportsfiske. Å motta tilskudd fra VFF-fondet betinger at dette fisket gjøres tilgjengelig for allmennheten.

Kommunaldirektøren legger fram saken med slik innstilling:

Fordeling av fondsmidler – VFF-fondet 2019:

Glåmos idrettslag:
Søknad om 24 210,- i tilskudd til turløypekjøring i Glåmos og Viken. Søknaden innvilges med kr 24 210,-

Brekken idrettslag:
Søknad om 30 000,- kr i tilskudd til utgifter til løypekjøring. Søknaden innvilges med kr 30 000,-

Aursunden Ungdomslag:
Søknad om 20 000,- kr i tilskudd til oppkjøring av skiløyper fra Kokkvollen, samt til innkjøp av ny sporkjelke.
Søknaden innvilges med kr 20 000,-

Røros tur- og løypeforening:
Søknad om driftsmidler til å drifte løypekjøringa i området omkring Aursunden – ikke spesifisert beløp.
Søknaden innvilges med kr 20 000,-

HEG il:
Søknaden om støtte til ryddeaksjoner (søppel) langs Glomma sommeren 2018 og 2029. Søknaden innvilges med kr 4 000,-.

Aursundsjøens fiskeforening (AF):
Søknaden om tilskudd til henholdsvis
a) driftsplan for Aursunden b) tilrettelegge Litj-Molinga for økt rekruttering av ørret
c) kartleggings- fiske etter abbor.
Søknaden innvilges med kr 60 000,- til driftsplan for Aursunden, kr 35 000,- til tilrettelegging for økt rekruttering av ørret i Litj-Molinga og kr 17 500,- til kartleggingsfiske etter abbor. Sum innvilget tilskudd kr 112 500,-.

Saken blir behandlet i formannskapet i dag, 12.desember 2019.

Facebook
Twitter
LinkedIn