Kursholder Kari Støfringsdal. Foto: Tove Østby

Bakst på takke

I går kveld og i dag har det vært kurs i å takkebakst på Fjøsakademiet. Kursholder var tradisjonsmatekspert, Kari Støfringsdal. Det var 11 kursdeltakere i går, og 8 i dag. Denne gangen var det bare damer som deltok på kurset, men Kari har ofte med menn som har lyst til å lære om takkebakst.

I går kveld ble det bakt svelekake, natronkake, potetkake/potetlefse og mørlefse/tykklefse. I dag ble det bakt flatbrød og fiskelefse. Begge dagene fikk kursdeltakerne bakst med hjem.

Jølster

Kursholder Kari kommer fra Jølster. Hun sier at det er noen felles baksttradisjoner for Røros og Jølster. Flatbrød er felles for hele landet. Det varier litt på oppskriftene, men det er veldig lite. Flatbrød er flatbrød, og har vært brukt over hele Norge. Lemse som finnes i Rørosområdet ligner på lefse som Kari fra Jølster baker.

Kari trives på Røros og har vært her flere ganger.

-Det er veldig kjekt å komme til Røros. Jeg har alltid synes at når jeg kommer til Røros, at det er en veldig spesiell plass. Det har veldig lite felles med oss, men det er noe med kulturen, noe med å ta vare på, respekt for det som har vært som er så veldig god å oppleve, sier Kari.

Hun minnes en gang hun var på Røros i desember. Det var litt snø, spark, juletre i gatene og ikke noe juglete pynt.

-Det var så fantastisk. Det flotteste jeg har sett noen gang i forhold til store kjøpesenter med masse lys, masse jugl og mye plast, sier Kari.




Facebook
Twitter
LinkedIn