Christer Tronsmed fikk tidligere i år tildel Røros kommunes Bergstadstipend for sitt male-prosjekt «Je trivs best ti indre landskap». Under åpningen av utstillingen Stolt! overrekker fungerende ordfører Christian Elgaaen stipendet. Foto: Sigrid M. Jansen

Årets høstutstilling hos Kunst og kaos: Stolt!

Pressemelding fra Kunst og Kaos:

Galleriet Kunst og kaos på Røros samler 14 norske kunstnere rundt tema «Stolt!», og byr på en kunstutstilling om å være stolt av den man er, og ha mot til å leve det livet man ønsker å leve. 

Torsdag 16. september åpner Kunst og kaos på Røros kunstutstillingen Stolt! Med totalt 14 norske kunstnere og i all hovedsak verk som aldri tidligere er vist for publikum, ventes et stort spenn i både uttrykk og inntrykk.

Kunstnerne har fått full frihet i hvordan de selv vil tolke tema «Stolt!», forteller gallerist Ellen Kristine Klemmetvold. – De fleste av arbeidene til utstillinga er helt nye, valgt ut eller laget spesielt til tematikken. Det begynte opprinnelig med tanken om å ha en egen utstilling under Røros Pride i mai i år. Da Pride ble utsatt til i høst, valgte vi å utvide tema for utstillingen og omfavne alt som handler om å ha mot til å være den man er og leve som man innerst inne ønsker, smiler hun.

Utstillingen er en del av programmet under Røros Pride senere i september, og står også under den sør-samiske kulturfestivalen Raasten Rastah.

Vår Brean (24) har fått æren av å åpne kunstutstillingen «Stolt!» hos Kunst og kaos torsdag 16. september. Foto: Vår Brean

Vår Brean åpner Stolt!

24 år gamle Vår Brean har fått æren av å åpne utstillingen. Vår er inne i et gryende forfatterskap og skal dele noen utdrag fra sin ennå ikke utgitte debutroman, en bok om forbudt kjærlighet i det tjueførste århundre. En bok som også vil berøre tema som kvinneundertrykkelse, homofobi og psykisk helse.

Musiker Vegar Dahl byr på en aldri så liten sniklansering av en helt ny låt, mens galleristene Ellen Kristine Klemmetvold og Sigrid M. Jansen byr på god stemning og presentasjon av utstillingen

Endelig kan vi også ha arrangement igjen, dette har vi virkelig lengtet etter! sier gallerist Sigrid M Jansen. – I løpet av utstillingsperioden skal vi nå ha  omvisninger, åpningsarrangementet til Røros Pride og fortellerkveld med Kirsti Sæter og Ine Mariell Solbakken. Galleriet tar også imot grupper for lukket omvisning etter egen bestilling, avslutter hun.

Bergstadstipendet til Christer Tronsmed

Under åpningen 16. september overrekker fungerende ordfører Christian Elgaaen Røros kommunes Bergstadstipend til Christer Tronsmed. Tronsmed ble tildelt Bergstadstipendet tidligere i år for sitt prosjekt «Je trivs best ti indre landskap», et prosjekt som blant annet skal vises som en utstilling hos nettopp Kunst og kaos i mars 2022. 

Fjorten kunstnere

Kunst og kaos har samlet totalt 14 norske kunstnere til årets høstutstilling. Tre av kunstnerne: Christer Tronsmed, Laila Mari Brandsfjell og Eli Wintervold, bor og arbeider på Røros. 

Trondheimerne Andreas Widereøe Hagen, Marius Amdam, Håvard Stamnes og Per Stian Monsås presenterer alle helt nye verk hvor de på hver sin måte gir oss sitt blikk på det å være stolt av den man er.

Kunstneren Therese Myran er i ferd med å vekke oppsikt med sin egenutviklede teknikk med broderier på lerret. I høst kan fire av disse arbeidene for første gang oppleves i et galleri – nemlig hos Kunst og kaos. 

Namsosingen Julie Ebbing byr som vanlig på sterke grafiske uttrykk, mens Sukhi Karlsen viser det som for publikummet på Røros kanskje er en god, gammel kjenning – nå satt inn i en ny sammenheng. Kunstnerduoen Hans Arne Vedlog og Sølvi Waterloo Normannsen, også kjent som Vedlog & Waterloo, har latt Røroskua gå på Pride, og presenterer bildene «Gay på landet».

For aller første gang vil Kunst og kaos sitt publikum denne høsten kunne oppleve originalmalerier av den Oslo-baserte kunstneren Alf Christian Hvaring. En kunstner galleriet i mange år har representert med et bredt utvalg av grafikk, godt likt av mange av galleriets faste kunder.

Sist, men ikke minst, presenterer utstillingen ett av nestoren Kjell Erik Killi Olsens personlige verk. Skulpturen «Odelsgutten som ikke ville bli bonde», har vært på Røros også tidligere. – Men med denne tematikken måtte vi bare hente han inn igjen, forteller gallerist Klemmtvold.

Kunstnere:
Per Stian Monsås, Trondheim
Julie Ebbing, Namsos / Trondheim
Christer Tronsmed, Røros
Therese Myran, Leksvik / Trondheim
Marius Amdam, Trondheim
Eli Wintervold, Røros
Andreas Widerøe Hagen, Trondheim

Håvard Stamnes, Trondheim
Laila Mari Brandsfjell, Røros
Kjell Erik Killi Olsen, Vågå / Trondheim

Sukhi Karlsen, Møn (Danmark) / Trondheim
Alf Christian Hvaring, Oslo

Vedlog & Waterloo (Hans Arne Vedlog og Sølvi Waterloo Normannsen), Asker / Trondheim /
  Flatanger 

Galleriet:
Galleriet Kunst og kaos ligger i Mørkstugata på Røros og eies og drives av Ellen Kristine Klemmetvold og Sigrid M. Jansen. De to galleristene valgte midt under pandemien å si opp sine faste jobber og satse på galleriet for fullt. En satsing som så langt ser ut til å lykkes svært godt. 

Female work no. 4. er ett av totalt fire helt nye tekstilarbeid av Therese Myran som visses under Stolt! Arbeidene er aldri tidligere vist for publikum. Foto: Therese MyranShare on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn