Bjørn Salvesen. Arkivfoto. Foto: Tore Østby

Air Leap – En varslet katastrofe på Røros flyplass

Leserbrev fra Bjørn Salvesen:

Røros flyplass håndteres i dag av tidenes fiaskoflyselskap. Her er som eksempel den nedlatende håndteringen av passasjerene onsdag ettermiddag 24.november:

FØRST plukket Air Leap ut seks passasjerer med billett, ved noe så gøyalt som loddtrekning, som absolutt ikke fikk være med fra Røros til Oslo på grunn av vektbegrensninger. Altså ikke fordi det ikke var plass. De klemte i tillegg til med å la være å ta med 210 kg gods.

SÅ snudde returflighten fra Oslo til Røros samme kveld like før ankomst med 15 passasjerer ombord da de plutselig oppdaga at de var for tunge til å lande på en snøkledd rullebane på Røros. Snø på Røros, jøss, når kom den? Og med kun halvfullt fly!? 

Men dette er i praksis villet politikk da det er et direkte resultat av anbudspolitikken til både Høyre og AP med flere; det billigste anbudet vinner ruta, ikke nødvendigvis det beste som bygger opp næringsliv og turisme i distriktet. Og hvert fjerde år må man gjennom denne utrolig frustrerende anbudsmølla. Som i de siste åra har blitt rigget nettopp slik at tulleselskaper med både noen få fly som og begrenset erfaring skal vinne anbudet for å spare noen kroner. Det blir jo derved fullstendig håpløst å bygge opp et langsiktig tilbud man kan stole på, og som folk kjenner til.

Om noen få år betjenes forhåpentligvis denne ruta med el-fly fra Widerøe eller et annet selskap med muskler, det er da blitt et miljøvennlig kollektivtilbud i distriktet. Men hele flyplassen kan da være lagt ned hvis tilbudet fra Air Leap og lignende udugelige selskaper fortsetter. Det de tilbyr er både utrolig dyrt og ditto dårlig, en uslåelig kombi for å kvitte seg med passasjerer. Og uten passasjerer ingen flyrute. Det er bare noen få år siden det ble diskutert seriøst å legge ned tilbudet og flyplassen fordi vi hadde en annen flyplass «i nærheten», på Vernes.

Nå må politikere i hele Rørosregionen våkne å ikke bare sutre over Air Leap, men ta et politisk oppgjør med anbudsregimet som kommer i forkant for å kreve substans der som peker mot gode langsiktige løsninger for næringsliv og turisme. Den kampen var jeg med som varaordfører på Røros å kjempe ved forrige anbudsrunde, og tapte så det sang overfor FrP som da hadde rattet i samferdselsdepartementet. Subsidiering av kollektivtilbud i distriktet var ikke greia må vite. Det kom heller ikke et pip fra Høyre i samme regjering. Jeg var skeptisk til Air Leap da de vant anbudet, og fikk dessverre rett.

Oppdatering: På grunn av nevnte retur av flyet tilbake til Oslo onsdag kveld, blir det heller ingen morgenavgang torsdag 25.november. Gøy på landet.

Bjørn Salvesen

Røros

Facebook
Twitter
LinkedIn